Arafat: Nu este exclus să fie impuse măsuri de restricţie „zonale sau regionale”

DE Andrei Mocanu | 20.07.2020 - 08:47
Raed Arafat. Foto Inquam Photos/Virgil Simionescu

Nu este exclus ca autorităţile să impună măsuri de restricţie „zonale sau regionale” acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu coronavirus, spune șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

SHARE

Raed Arafat a explicat că, în ceea ce privește numărul de paturi de terapie intensivă, sunt zone în care există „presiune” pe sistemul sanitar şi zone în care numărul de paturi este, în prezent, suficient.

„Aceste cazuri (de infectare cu SARS-COV-2 - n.r.) cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaţilor este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc şi înseamnă că avem o creştere continuă a numărului cazurilor active. Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate - mască, distanţare - riscul există (...) să vedem că situaţia în România poate să se înrăutăţească în continuare în lipsa măsurilor compensatorii care au fost recomandate sau impuse populaţiei”, a declarat Raed Arafat, duminică seară, la Digi24.
 
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că nu este exclus ca autorităţile să dispună măsuri restrictive pe zone sau regiuni, acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu noul coronavirus.

„Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”, a afirmat Raed Arafat, menţionând că nu „o persoană” decide acest lucru, ci specialiştii, în baza datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.
 
Astfel de măsuri s-au mai „practicat în perioada care a trecut”, iar legea recent promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi care va intra în vigoare va permite acest lucru.

„Există zone în care există paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de Covid, cu personal, care nu sunt folosite la maximum pentru că acolo nu este o presiune și există zone în care paturile sunt folosite la maximum - și asta este o presiune. Și atunci, soluțiile sunt suplimentarea numărului personalului și paturilor în zonele care sunt sub presiune sau mutarea bolnavilor către zonele care sunt la acest moment fără cazuri.

Când noi spunem că în zona cutare nu mai sunt paturi ne referim la paturile destinate COVID-ului și ne referim la zona respectivă. Degeaba vine cineva și face calcule câte paturi mai sunt la Cluj sau la Timișoara sau la Mureș sau la Harghita sau la Covasna, pentru că acolo n-am presiune.

Ca să rezolv problema zonei cu presiune este fie 1. completez numărul paturilor, care este abordarea pe care o avem la București cu Spitalul Elias și cu Matei Balș, cu suplimentarea numărului paturilor, și altă abordare este să iei o parte din pacienți și să-i duci în altă parte, cum au făcut inclusiv francezii din zona Alsacia și au pus în tren mai mulți pacienți și i-au evacuat în altă parte a Franței, unde aveau paturi”, a arătat Raed Arafat, la Digi 24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te