Alexandru Rafila a semnat contractele pentru construcția a 3 spitale noi în vestul țării

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.03.2023 - 15:35
Alexandru Rafila, la evenimentul Timișoara Healthcare Investments Days. - Foto: Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a semnat contractele pentru construcția a 3 spitale noi în vestul țării, în valoare de peste 500 milioane euro. Ministrul Sănătății a declarat că “semnăm azi nu doar niște hârtii, în spate sunt și sumele integrale pentru finanțarea acestor trei obiective”.

SHARE

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a mai semnat joi, 30 martie, la Timișoara, 3 contracte pentru construcția de spitale noi în valoare de peste 500 de milioane de euro (2,5 miliarde de lei), bani veniți prin PNRR. 

Este vorba despre trei unități medicale în regiunea de Vest a României - Institutul Regional de Oncologie din Timișoara (1,2 miliarde de lei), Spitalului Municipal din Lugoj (750 milioane de lei) și un nou corp de clădire pentru maternitatea din Arad (580 milioane lei).

Termenul de finalizare este 2026. 

“Semnăm azi nu doar niște hârtii, în spate sunt și sumele integrale pentru finanțarea acestor trei obiective și nu sunt bani puțini - jumătate din bani vor fi alocați pentru spitalul oncologic din Timișoara, restul pentru celelalte două unități cu finalizare în câțiva ani”, a detaliat ministrul Alexandru Rafila în cadrul evenimentului Timișoara Healthcare Investments Days.

“Vreau să fac o mențiune specială aici, să îi mulțumesc colaboratorului meu și prietenului meu, timișorean, dl. dr. Alexandru Rogobete, care a fost esențial în realizarea la timp a tuturor proiectelor”, a ținut să spună ministrul Rafila. 

Au fost trei mari teme puse în discuție - investițiile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Programul Operațional de Sănătate și programele Băncii Mondiale. 

“Participam cu toții la un moment istoric, pentru România și pentru sănătatea oamenilor. Astăzi, munca unei echipe întregi, responsabilitatea și comunicarea permanentă cu autoritățile locale au dus la continuarea investițiilor, în forță, realizate de Ministerul Sănătății.

Doresc să mulțumesc întregii echipe din minister pentru sprijinul acordat pentru realizarea în termen a acestor programe. Subliniez aici echipa PNRR, serviciul economic și cel juridic pentru pregătirea în detaliu a contractelor, menite să ușureze mult activitatea beneficiarilor”, a declarat la rândul său, Alexandru Rogobete, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății, care la eveniment a vorbit despre oportunitățile de finanțare 2023 -2030. 

Evenimentul a fost organizat de Asociația ATI Timișoara, un ONG coordonat de prof. univ. dr Dorel Săndesc, care a fost și moderatorul reuniunii de azi de la Timișoara.  

De la preluarea mandatului de ministru, Alexandru Rafila a reușit să atragă 2 miliarde de euro pentru sistemul medical, bani prin PNRR care vor fi alocați construirii și modernizării a 27 de spitale în toată țara.

Specializările pe care echipa ministrului a pus accent sunt cardiologia, oncologia, transplantul, pediatria, neurochirurgia și politrauma. Clădirile viitoarelor spitale vor fi sustenabile energetic, iar asistența medicală va fi și ea digitalizată.

Lista obiectivelor de investiții este publică și a fost aprobată pe 22 februarie de Guvernul României. Banii au ajuns în conturile beneficiarilor în aceeași lună, iar proiectele pot fi demarate cu 2 luni în avans față de cum erau inițial programate. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te