Din ce în ce mai mulți oameni consumă înlocuitori de lapte pe bază de plante din cauza alergiilor sau a modificărilor stilului de viață, dar aceștia nu au același conținut nutrițional ca laptele animal tradițional.
Cercetătorii au examinat înlocuitori de lapte pe bază de plante tratați la temperatură ultra-înaltă (UHT) și două tipuri de lapte de vacă în ceea ce privește valoarea lor nutritivă.
Esența tehnologiei UHT este sterilizarea alimentelor la temperaturi de peste 140 °C, prelungindu-și astfel durata de valabilitate . Totuși, acest lucru poate provoca și reacții chimice care pot afecta valoarea nutritivă.
A fost descoperit în lapte un compus cancerigen. Ce tip trebuie să alegem pentru a fi sănătoși?
Cercetătorii au investigat reacția Maillard care are loc în timpul tratamentului termic al aminoacizilor și zaharurilor . După cum sa dovedit, deși înlocuitorii de lapte au variat, laptele de vacă avea în general mai multe proteine și un conținut mai mare de aminoacizi decât majoritatea alternativelor pe bază de plante.
Citește și: Leacul băbesc care alungă gripa și răceala. Ce mănânci ca să scapi rapid de boală. Îl ai în casă
Cercetătorii au fost surprinși să constate că în timpul tratamentului termic al înlocuitorilor de lapte pe bază de plante , au găsit și compuși care ar putea fi cancerigeni.
Deși acestea erau prezente în astfel de cantități încât nu reprezentau un pericol direct, ele erau totuși demne de remarcat.
„Am fost surprinși să găsim acrilamidă deoarece acestea nu se găsește în mod normal în alimentele lichide. Una dintre cele mai probabile surse ale acestora ar putea fi migdalele prăjite folosite într-unul dintre produse ”, a spus Lund.
Citește și: 5 lucruri de făcut în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Scapi rapid de simptomele păcătoase
El a adăugat, de asemenea, că toate acestea nu înseamnă că numai laptele de origine animală este potrivit pentru consum, însă trebuie luat în considerare conținutul mai scăzut de proteine și nutrienți al înlocuitorilor de lapte vegetal , deoarece acestea nu sunt deloc atât de hrănitoare pe cât credem.