5 semne că ești dependent de zahăr. Atenție la cel „ascuns” în alimente sub diverse denumiri bizare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.09.2024 - 13:12
5 semne că ești dependent de zahăr. Atenție la cel „ascuns” în alimente sub diverse denumiri bizare - Foto: Profimedia images
5 semne că ești dependent de zahăr. Atenție la cel „ascuns” în alimente sub diverse denumiri bizare - Foto: Profimedia images

5 semne că ești dependent de zahăr. Zahărul este omniprezent în alimentația noastră zilnică, dar cât de mult este prea mult? Consumul excesiv poate afecta sănătatea, iar multe dintre alimentele pe care le considerăm „sănătoase” conțin zahăr ascuns.

SHARE

5 semne că ești dependent de zahăr. Asociația Americană a Inimii recomandă un consum de maximum 25-36 de grame de zahăr pe zi, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează o limită de 50 de grame.

5 semne că ești dependent de zahăr. Atenție la cel „ascuns” în alimente sub diverse denumiri bizare

Cu toate acestea, mulți dintre noi depășesc aceste limite fără să ne dăm seama, deoarece zahărul este adesea ascuns în alimentele procesate și băuturile carbogazoase.

Spre exemplu, o singuă doză de cola conține 39 de grame de zahăr, echivalentul a 7 lingurițe de zahăr, depășind rapid doza zilnică recomandată.

Un alt „aliment” de preferat de evitat, sau consumat cu moderație este ketchup-ul. O singură linguriță conține 4 grame de zahăr.

Monitorizarea consumului de zahăr și recunoașterea semnelor de exces pot ajuta la menținerea sănătății și la prevenirea unor probleme grave de sănătate.

Cele 5 semne de „prea mult zahăr” în organism

Creștere în greutate și foame constantă

Zahărul este bogat în calorii și nu oferă senzația de sațietate, din cauza lipsei de fibre. Consumul excesiv de zahăr crește nivelul de glucoză în sânge, iar aceasta fluctuează rapid, făcându-ne să simțim foame constantă, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Pentru a combate starea de sevraj, trebuie neapărat să faceţi mişcare şi să beţi multă apă.

Sursa foto: Profimedia images

Acnee

Consumul de zahăr poate stimula producția de insulină și factorul de creștere IGF-1, care duce la înfundarea glandelor sebacee și, implicit, la apariția acneei și a inflamației pielii.

Pofte și schimbări de dispoziție

Zahărul provoacă fluctuații rapide ale nivelului de glucoză, ceea ce duce la hipoglicemie. Aceste variații pot cauza pofte nesănătoase și schimbări de dispoziție, precum iritabilitate și nervozitate.

Inflamație și un sistem imunitar slăbit

Consumul excesiv de zahăr hrănește bacteriile din intestinul gros, ceea ce poate duce la inflamarea organismului. Inflamația cronică accelerează îmbătrânirea și slăbește sistemul imunitar.

Îmbătrânire accelerată

Zahărul contribuie la formarea produselor finale de glicație avansată (AGE), care deteriorează fibrele de colagen, reducând capacitatea organismului de a se repara. Acest proces accelerează îmbătrânirea pielii și fragilizează țesuturile, potrivit Ziarulromânesc.de.

Iată cum recunoști „zahărul ascuns” printre denumirile de pe etichetă

Sursa foto: Profimedia images

Alimentele procesate conțin zahăr sub diverse denumiri: zaharoză, glucoză, fructoză, sirop de porumb, maltoză, lactoză, dextroză, trehaloză, dextrină, diastază, maltrodextrina, rapadură, melasă, panocha, caramel sau miere sau sirop de agave, potrivit nutriblog.ro.

Aceste ingrediente sub astfel de denimiri fac dificilă monitorizarea consumului real de zahăr.

Practic, cam orice cuvânt care se termină în sufixul „oză” este, de fapt, tot un tip de zahăr. De aceea, este important să verificăm cu atenție etichetele produselor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te