5 semne că ești dependent de zahăr. Asociația Americană a Inimii recomandă un consum de maximum 25-36 de grame de zahăr pe zi, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează o limită de 50 de grame.
5 semne că ești dependent de zahăr. Atenție la cel „ascuns” în alimente sub diverse denumiri bizare
Cu toate acestea, mulți dintre noi depășesc aceste limite fără să ne dăm seama, deoarece zahărul este adesea ascuns în alimentele procesate și băuturile carbogazoase.
Spre exemplu, o singuă doză de cola conține 39 de grame de zahăr, echivalentul a 7 lingurițe de zahăr, depășind rapid doza zilnică recomandată.
Un alt „aliment” de preferat de evitat, sau consumat cu moderație este ketchup-ul. O singură linguriță conține 4 grame de zahăr.
Monitorizarea consumului de zahăr și recunoașterea semnelor de exces pot ajuta la menținerea sănătății și la prevenirea unor probleme grave de sănătate.
Cele 5 semne de „prea mult zahăr” în organism
Creștere în greutate și foame constantă
Zahărul este bogat în calorii și nu oferă senzația de sațietate, din cauza lipsei de fibre. Consumul excesiv de zahăr crește nivelul de glucoză în sânge, iar aceasta fluctuează rapid, făcându-ne să simțim foame constantă, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Pentru a combate starea de sevraj, trebuie neapărat să faceţi mişcare şi să beţi multă apă.
Sursa foto: Profimedia images
Acnee
Consumul de zahăr poate stimula producția de insulină și factorul de creștere IGF-1, care duce la înfundarea glandelor sebacee și, implicit, la apariția acneei și a inflamației pielii.
Pofte și schimbări de dispoziție
Zahărul provoacă fluctuații rapide ale nivelului de glucoză, ceea ce duce la hipoglicemie. Aceste variații pot cauza pofte nesănătoase și schimbări de dispoziție, precum iritabilitate și nervozitate.
Inflamație și un sistem imunitar slăbit
Consumul excesiv de zahăr hrănește bacteriile din intestinul gros, ceea ce poate duce la inflamarea organismului. Inflamația cronică accelerează îmbătrânirea și slăbește sistemul imunitar.
Îmbătrânire accelerată
Zahărul contribuie la formarea produselor finale de glicație avansată (AGE), care deteriorează fibrele de colagen, reducând capacitatea organismului de a se repara. Acest proces accelerează îmbătrânirea pielii și fragilizează țesuturile, potrivit Ziarulromânesc.de.
Iată cum recunoști „zahărul ascuns” printre denumirile de pe etichetă
Sursa foto: Profimedia images
Alimentele procesate conțin zahăr sub diverse denumiri: zaharoză, glucoză, fructoză, sirop de porumb, maltoză, lactoză, dextroză, trehaloză, dextrină, diastază, maltrodextrina, rapadură, melasă, panocha, caramel sau miere sau sirop de agave, potrivit nutriblog.ro.
Aceste ingrediente sub astfel de denimiri fac dificilă monitorizarea consumului real de zahăr.
Practic, cam orice cuvânt care se termină în sufixul „oză” este, de fapt, tot un tip de zahăr. De aceea, este important să verificăm cu atenție etichetele produselor.