Realizările 2020, în ciuda COVID: poliomielita, eradicată din Africa; al doilea om vindecat de HIV

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.12.2020 - 11:09
Realizări medicale remarcabile în 2020/FOTO: Getty

Anul 2020 a fost dificil și neobișnuit și a schimbat modul în care trăim, muncim și vedem ceea ce se întâmplă în jur. Dar, cu ochii pe pandemia care ne-a dat viața peste cap, lumea a trecut cu vederea multe din realizările remarcabile ale acestui an, arată o analiză a CNN.

SHARE

În 2020, un virus devastator a dispărut oficial de pe continentul în care făcuse ravagii. Este o realizare remarcabilă în domeniul sănătății publice, care a necesitat zeci de ani de muncă.

Eradicarea poliomielitei din Africa

Eradicarea poliomielitei din Africa, în august, a fost considerată o „zi minunată” de către Organizația Mondială a Sănătății și celebrată de oficialii din domeniul sănătății publice.

Totuși, pandemia de coronavirus a făcut ca această realizare să fie aproape trecută cu vederea.

A spulberat sărbătorirea și recunoașterea pe care un astfel de succes îl merita”, a spus dr. Tunji Funsho, care a avut cea mai mare contribuție la eradicarea poliomielitei din Nigeria și, împreună cu aceasta, din Africa.

Niciun copil nu va mai fi paralizat de virusul poliomielitei din Nigeria”, a spus el.

Iar aceasta nu este singura realizare care s-a pierdut pe fondul călătoriei amețitoare a anului 2020.

Chiar înainte de COVID-19, oamenii aveau o tendință inconfundabilă și identificată științific de a crede că lumea este mai săracă, mai furioasă și mai neliniștită decât este cu adevărat, o dorință inconștientă de a promova stereotipuri negative și de a ignora progresului care se desfășoară chiar în fața ochilor.

Al doilea om vindecat de HIV

De exemplu, pandemia a îngreunat sau stopat eforturile de a realiza unele progrese științifice. Dar le-pus într-un con de umbră și pe cele care au avut succes.

O astfel de realizare a fost atinsă de o echipă de medici, inclusiv virologul Ravindra Gupta, care a vindecat de HIV o persoană din Londra. Este al doilea caz din lume.

A fost o veste cu adevărat uriașă”, a declarat Gupta pentru CNN.

Prima dată s-a întâmplat în urmă cu aproape 10 ani, iar oamenii nu mai reușiseră să o facă din nou, așa că ne-a, întrebat dacă este real sau dacă a fost o întâmplare”, a spus el.

Ne întărește speranța că este posibilă o vindecare pentru HIV”, a spus Richard Jefferys, director de proiect la organizația Treatment Action Group din SUA.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.