200.000 de români, diagnosticaţi anual cu boli terminale. Un număr infim are îngrijire paliativă. În România, aproape 200.000 de oameni sunt diagnosticați anual cu boli terminale, dar mai puțin de 18% dintre aceștia beneficiază de îngrijiri paliative adecvate.
În absența unor centre specializate, secțiile de terapie intensivă devin un refugiu forțat pentru acești pacienți, transformându-se în locuri de chin prelungit.
200.000 de români, diagnosticaţi anual cu boli terminale. Un număr infim are îngrijire paliativă
Scandalul de la Spitalul Pantelimon a scos la lumină o realitate cruntă: medicii cer cu disperare reglementări clare pentru pacienții terminali, dar autoritățile refuză să abordeze problema.
Aproape 90% dintre pacienții care mor de cancer, și două treimi dintre cei care decedează din cauza altor boli ar avea nevoie de îngrijiri paliative în ultimul an de viață, arată o analiză a Ministerului Sănătății.
"Avem nenumărați pacienți care sunt în secții de acuți, când, dacă ar exista locuri adecvate, ei ar putea să să-și trăiască cu demnitate ultimele zile, săptămâni sau luni de zile, în secții de îngrijire paliativă", spune Dan Malciolu, medic de îngrijiri paliative.
Citeşte şi: Suceava: Spitalul de Îngrijiri Paliative are 31 din cei 41 de pacienți testați pozitiv
Îngrijirea paliativă se focusează pe calitatea vieții pacientului, pe controlul simptomelor. Pacientul e deranjat de durere, de imobilizare, de escare, de lipsa unei atingeri, de lipsa unui om lângă el, care să-i asculte suferința, lipsa unei băi.
Mulți dintre acești pacienți, cel mai adesea imobilizați la pat, nu au mai făcut o baie demult. În România, majoritatea paturilor de paliație sunt fie private, fie ale unor ONG-uri și sunt insuficiente.
Citeşte şi: Doctorițele de la Pantelimon, arestate pentru omor, puse în libertate de Curtea de Apel București
Statul acoperă această nevoie extrem de puțin."Din păcate, cea mai frecventă metodă de tratare a acestor pacienți este însoțită de acel „ne pare rău, nu se mai poate face nimic”, și sunt dați afară din spitale", spune Mirela Nemțanu, directorul unui spital paliație.
Sunt dați afară din spitale fără nici un fel de suport medical, social, psihologic. Sunt și pacienți care rămân în secțiile de terapie intensivă, deși nevoia este alta. Însă nu există legislație care să reglementeze clar tranziția între ATI și paliație.
Astfel că pacienții români de cele mai multe ori nu au parte de o moarte demnă, un concept mult invocat de când a început scandalul de la Spitalul „Sf. Pantelimon”.