12 lucruri din frigider pe care ar trebui să le arunci acum, dacă ții la sănătatea ta și a familiei

DE Elena Petrescu | Actualizat: 09.10.2024 - 15:52
12 lucruri din frigider pe care ar trebui să le arunci acum, dacă ții la sănătatea ta și a familiei - FOTO: Pexels(imagine cu rol ilustrativ)
12 lucruri din frigider pe care ar trebui să le arunci acum, dacă ții la sănătatea ta și a familiei - FOTO: Pexels(imagine cu rol ilustrativ)
12 lucruri din frigider pe care ar trebui să le arunci acum, dacă ții la sănătatea ta și a familiei - FOTO: Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)
12 lucruri din frigider pe care ar trebui să le arunci acum, dacă ții la sănătatea ta și a familiei - FOTO: Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)

Frigiderul ne ajută cu multe lucruri, dar păstrarea alimentelor proaspete la nesfârșit nu este unul dintre ele. Iată 12 tipuri de alimente pe care de multe ori le păstrăm prea mult timp, punându-ne în pericol sănătatea.

SHARE

Frigiderul este o adevărată binecuvântare -  fără el, ar trebui să mergem zilnic la cumpărături și să aruncăm multă mâncare.

12 lucruri din frigider pe care ar trebui să le arunci acum, dacă ții la sănătatea ta și a familiei

Totuși, frigiderele nu pot păstra alimentele proaspete pentru totdeauna. Iată 12 tipuri de produse din frigider care ar trebui verificate.

Condimente expirate

Acumularea multor condimente inevitabil duce la expirarea lor înainte să le putem consuma. Ar fi bine să verifici ce este încă bun și ce trebuie aruncat.

Conform specialiștilor, iată cât timp pot fi păstrate în frigider unele condimente populare:

- Ketchup, sos de cocktail sau chili: 6 luni  
- Chutney: 1-2 luni  
- Hrean: 3-4 luni  
- Muștar: 12 luni  
- Măsline: 2 săptămâni  
- Murături: 1-3 luni  
- Maioneză și dressinguri pentru salată: 2 luni  

Dacă nu ești sigur, verifică aspectul și mirosul acestora. Dacă și-au schimbat aspectul sau au mucegai vizibil, aruncă-le.

Citește și: De ce nu trebuie să păstrăm niciodată pâinea în frigider sau în pungă de plastic? Ce spune expertul?

Dacă arată bine, dar mirosul este ciudat, tot trebuie să le arunci.

Mezelurile și carnea afumată

Unul dintre prânzurile noastre preferate în zilele de lucru este un sandviș cu mezeluri. Este rapid și delicios.

Deși mezelurile sunt conservate, nu au o durată de valabilitate foarte lungă.

Trebuie consumate în termen de 3-5 zile de la deschiderea ambalajului, iar carnea afumată, precum prosciutto, trebuie consumată în 2-3 săptămâni.

Dacă ai astfel de produse în frigider care depășesc aceste termene, e mai bine să le arunci.

Alimente fermentate

Alimentele fermentate, precum kimchi, murături și miso, sunt minunate pentru a adăuga savoare unei mese. Deși pot fi păstrate mai mult timp, asta nu înseamnă că sunt bune la nesfârșit.

Dacă kimchi-ul sau murăturile au o peliculă albă sau mucegai, trebuie aruncate. În cazul miso-ului, dacă și-a schimbat culoarea, textura sau mirosul, e timpul să scapi de el.

Carne tocată

Carnea tocată este mai mereu pe lista noastră de cumpărături. Ne place cât de repede se gătește și că este extrem de versatilă.

Din păcate, specialiștii spune că trebuie consumată în termen de două zile de la achiziționare, deoarece este extrem de predispusă la creșterea bacteriilor.

Dacă nu o folosești imediat, păstreaz-o la congelator și decongeleaz-o cu o zi înainte de a o folosi, subliniază cei de la Eatingwell.

Brânzeturi moi

Brânzeturile moi, precum brânza de capră sau Brie, nu au o durată de viață lungă — doar 1-2 săptămâni.

Dacă ai brânzeturi moi în frigider de mai mult timp, ar trebui să arunci un ochi la ele și să arunci ce a trecut de această perioadă.

Alimente păstrate în conserve deschise

Conservele sunt salvatoare în multe situații.

Dacă nu termini conținutul unei conserve și nu îl păstrezi într-un recipient etanș, trebuie să știi că refrigerarea unei conserve deschise va face ca alimentele să se usuce mai repede și să fie expuse la contaminare.

Dacă ai conserve deschise în frigider de mai mult de două zile, aruncă-le.

Fructe și legume mucegăite sau moi

Nu putem rezista unui preț bun, dar asta înseamnă că uneori cumpărăm mai multe fructe și legume decât putem mânca.

Deși tentația e să tai partea mucegăită și să mănânci restul, ar trebui să arunci tot fructul sau leguma, deoarece mucegaiul poate avea rădăcini invizibile. Aceeași regulă se aplică și pentru legumele moi.

Stock sau supă

Stock-ul sau supa de casă sunt modalități excelente de a folosi oasele de la puiul rotisat, de exemplu. Totuși, trebuie consumate în termen de 4 zile sau congelate.

Dacă nu ai de gând să le folosești în acest timp, aruncă-le.

Dressinguri și sosuri de casă

Dressingurile și sosurile de casă sunt grozave pentru că poți controla cu exactitate ce ingrediente bagi în ele.

Citește și: Puteți face o boală incurabilă dacă țineți alimentele în aceste recipiente. Semnal de alarmă tras

Totuși, pentru că nu conțin conservanți, trebuie consumate în termen de 1-2 săptămâni. După acest timp, există riscul dezvoltării bacteriilor.

Resturi și mâncare la pachet

Resturile sunt o metodă bună de a reduce risipa alimentară. Totuși, dacă nu le consumi în termen de 3-4 zile, ar trebui să le arunci.

Bacteriile se pot dezvolta, chiar dacă mâncarea nu pare sau nu miroase diferit.

Alimente pe care le-ai mâncat direct din recipient

Dacă bei lapte direct din cutie sau iei din salată cu furculița direct din caserolă, acele alimente se vor altera mai repede. Respectă regula celor 3-4 zile pentru aceste alimente.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este minunat pentru a menține frigiderul mirosind proaspăt, dar trebuie înlocuit la fiecare 30 de zile pentru a rămâne eficient.

 Frigiderele prelungesc durata de viață a alimentelor, dar nu le păstrează proaspete la nesfârșit.

Pentru a evita intoxicațiile alimentare, verifică-ți frigiderul regulat și aruncă orice pare dubios sau a depășit termenul de valabilitate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te