Zeus din Slatina

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.02.2019 - 10:08

În perioada în care era primar în Olt, Darius Vâlcov visa să ajungă premier sau guvernator.

SHARE

Un primar de provincie, cu un orgoliu nemăsurat și un tupeu fantastic, căruia i se spunea Zeus. Așa este caracterizat Darius Vâlcov la Slatina, oraș unde a devenit primar peste noapte, propulsat de partidul lui Traian Băsescu, „pentru că era mai destupat decât alții“. Opt ani mai târziu, avea să trădeze Partidul Democrat pentru a face echipă cu un dușman de moarte – Paul Stănescu de la PSD. Pe afișele electorale unde apărea tandemul Stănescu - Vâlcov a fost pus „V“-ul de la Vendetta (Răzbunare).

Probabil că nu mai există alt primar la adresa căruia presa locală să fi lansat atâtea acuzații: proprietăți și afaceri controlate prin intermediul unor prieteni, bani publici folosiți netransparent, contracte încredințate dubios. Primăria lui Vâlcov ajunsese să plătească sute de mii de lei pentru măturat frunze, nivelat teren și pentru împrăștierea pământului.

Condamnarea la opt ani de închisoare vine pe aceeași filieră: Vâlcov a pretins procente dintr-un contract public. A luat mită 6,2 milioane de lei, pe care a încercat „să-i spele“ cumpărând 124 de tablouri.

Altfel, fostul primar de la Slatina poza într-un om pe care sărăcia îl împinge să stea cu părinții.

Dincolo de trădările politice și de banii din șpagă ascunși în cimitir, Darius Vâlcov a fost la școala de diplome prin corespondență, și-a inventat un atestat și a plagiat o carte. Titanul gândirii economice a guvernării PSD a condus o cooperativă de credit care, ulterior, a falimentat și o firmă din Slatina care are patru angajați. Cu o așa experiență, de numai patru ani în economia reală, nu e de mirare că Vâlcov face lucruri trăsnite: vrea să desființeze ROBOR și a inventat taxa pe lăcomie, chestii unice în lumea civizilizată.

Darius Vâlcov nu și-a numit doar prietenele în funcții importante ale statului. Nu l-a uitat pe omul alături de care a scris lucrări științifice și pe care l-a promovat membru în Consiliul de Programare Economică.

În perioada în care Vâlcov era „Zeus de Slatina“, apropiații „îi turnau în ureche“ că, la valoarea lui, va trebui să se dea jos din jilțul de primar și să ajungă fie premier, fie guvernator al BNR.

Cum a ajuns Vâlcov la un pas de acest vis și ce îl recomandă în povestea care urmează. 

Citește dosarul integral „Zeus din Slatina”

Zeus din Slatina

Student la fabrica de diplome

Șeful unei cooperative imorale care a dat faliment

Și-a devorat foștii aliați

Mita nu a adus apa în casele oamenilor

Tarifele lui Vâlcov: 207 mii curățat frunze, 85 mii nivelare teren

Vâlcov a furat și cărți, nu doar tablouri

Îndrumătorul de doctorat, „operat“ la text

Cine fură de la copii, admiră copiatul

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te