Vladimir Tismăneanu, epurat de la Europa Liberă de soția lui Stelian Tănase, Elena Vijulie Tănase

DE Mircea Marian | Actualizat: 02.12.2020 - 02:39

Istoricul Vladimir Tismăneanu a anunțat, pe Facebook, că a fost dat afară de la secția în limba română a postului Europa Liberă, motivul invocat fiind cel financiar. El spune că, de fapt, ar fi vorba de răzbunarea soției lui Stelian Tănase, care conduce această secție.

SHARE

“Am început colaborarea cu postul de radio Europa Liberă în februarie 1983. Am stabilit condițiile contractuale cu profesorul Vlad Georgescu, directorul Departamentului Românesc. Au rămas neschimbate, cu aducerile la zi necesare (adresă, cont bancar) până azi. Remunerația a rămas aceeași din 1983 încoace.

Am scris și scriu pentru Europa Liberă nu pentru bani, ci pentru cauza libertătii. De-a lungul acestor decenii, am primit nu puține amenintări cu moartea. Nu e cazul să întru în detalii. Am salutat redeschiderea unui birou RFE la București în urmă cu un an și ceva. Eram colaborator permanent al Radio Europa Liberă Moldova, am fost încântat că unul din articolele mele să fie transmis săptămânal de către biroul din București. Acum o luna am primit o înștiințare laconică din partea doamnei Elena Vijulie Tănase că, din rațiuni financiare, rubrică Agora de pe site-ul secției române se desființează. Regrete? O încercare de a comunică personal? Expresia prețuirii pentru 37 de ani de colaborare constanța? Nici vorba. Azi am primit înștiințarea oficială semnată de doamnă Elena Tănase (fără Vijulie), directoarea secției române. Până la probă contrarie care, sunt sigur, va veni mai repede decât își închipuie doamna Tănase și al ei consort (cu care mă aflu în proces pentru că a publicat în abjectă fițuică online "Cotidianul" lui Nistorescu numărul meu de cont bancar și adresă mea personală).

În concluzie: 1. Răman colaborator permanent la Radio Europa Moldova. 2. Ceea ce n-au reușit Ceaușescu și Iliescu, a reușit doamnă Tănase. O felicit! Conflict of interests? You bet... “, a scris Tismăneanu, pe Facebook. 

Între Stelian Tănase și Vladimir Tismăneanu există un conflict din 2012, când Tănase era un susținător al USL - care l-a și numit director al televiziunii publice. 

“Dacă Stelian Tănase are o problemă cu mine, să o spună direct, să polemizeze pe față, dar să nu amestece în ale sale meschine răfuieli un domeniu în care este de nevoie de onestitate ca de apa, de aer și de lumină“, scria, în 2014, Tismăneanu. 

Elena Vijulie a fost numită, la 1 septembrie, director la Radio Europa Liberă, secția română. Poziția a fost deținută anterior de Sabina Fati.
 
Radio Europa Liberă și-a relansat serviciul media pentru România la sfârșitul anului 2018. Serviciul Radio România Liberă a fost relansat, dar nu ca post de radio cu licență, ci sub forma unei platforme online de conținut.
 
Elena Vijulie (44 de ani) s-a căsătorit în 2018 cu Stelian Tănase (68 de ani). 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te