Viziteu (USR) cere SRI să precizeze dacă China a condiționat politic furnizarea de echipamente

DE Mircea Marian | Actualizat: 14.04.2020 - 14:46

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, membru al comisiei de control a SRI, a cerut SRI să precizeze dacă China a condiționat furnizarea de echipamente medicale de acordarea către Huawei a unor contracte pentru rețelele 5G.

SHARE
„Solicit public Serviciului Român de Informații să îi informeze pe români dacă în ultimele săptămâni au existat state sau persoane care au șantajat sau au pus presiune pe membrii Guvernului României, și care au legat livrarea de echipamente medicale de anumite concesii economice sau politice pe care trebuie să le facă Bucureștiul”, a declarat Viziteu, potrivit unui comunicat de presă.  
„În ultimele săptămămâni, mai mulți oficiali români s-au plâns mai mult sau mai puțin public de faptul că statul chinez nu livrează echipamentele și materialele medicale deși există contracte semnate în acest sens, ba chiar în unele cazuri plata s-a făcut deja în avans. Cu toate acestea, pe ultima sută de metri, oficialii români sunt informați de faptul că livrarea nu se mai face, fără a primi o explicație clară pentru acest lucru”, a arătat deputatul USR. 
El a amintit că presa europeană și americană a vorbit în ultimele săptămâni despre misiunile propagandistice ale Chinei dar și despre faptul că acest stat profită de pandemia pe care tot el a generat-o pentru a obține influență politică și economică în diverse zone de pe glob. 
„Presa europeană a vorbit despre faptul că în această perioadă, China face presiuni din ce în ce mai mari asupra unor state europene pentru ca acestea să accepte dezvoltarea rețelei 5 G cu echipamente Huaweii despre care există informații și rapoarte ale serviciilor de informații occidentale că ar fi folosite inclusiv în acțiuni de spionaj. În urmă cu doar cîteva ore, agenția britanică MI6 a cerut guvernului britanic să regândească relația cu China ca urmare a modului în care aceasta se comportă în actaula criză globală. Aceste suspiciuni și îngrijorări există în majoritatea statelor membre NATO”, a explicat Viziteu. 
„Românii trebuie să știe dacă fluxul de aprovizionare cu echipamente medicale a fost afectat în această perioadă de presiunile și șantajul statului chinez care profită de pandemie pentru a-și spor influența globală”, a mai spus deputatul USR. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.