Virgil Popescu: „România va deveni un important hub pe piața energiei, din toate punctele de vedere”

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.12.2022 - 16:50
Virgil Popescu - Foto: Profimedia

Virgil Popescu a declarat că România devine un hub important pe piaţa energiei atât din punct de vedere al energiei electrice, cât şi a gazelor naturale.

SHARE

El apreciază că, prin cooperare regională, vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie.

Citește și: Epopeea dosarelor penale ale lui Mihai Chirica: Există șansa să scape de toate acuzațiile

”Un pas foarte important pentru securitatea energetică a României şi Europei a fost făcut astăzi prin semnarea Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, ministrul Energiei.

Virgil Popescu a apreciat că operaţionalizarea ”coridorului verde” demonstrează că, prin cooperare regională, vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie.

”Vreau să le mulţumesc şi colegilor mei Parviz Shahbazov, ministrul Energiei, şi Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, din Republica Azerbaijan, pentru întreaga colaborare pe care am avut-o pentru proiecte importante în domeniul energiei, inclusiv pentru faptul că ţara noastră va avea gaz azer începând cu luna ianuarie a anului 2023”, a mai scris Popescu.

Citește și: O șoferiță a rulat cu 122km/h printr-o localitate: Instanța a anulat amenda pe motivul „emoțiilor”

Potrivit acestuia, România devine un hub important pe piaţa energiei atât din punct de vedere al energiei electrice, cât şi a gazelor naturale.

”Şi împreună cu partenerii noştri vom dezvolta investiţiile în ţara noastră şi astfel vom asigura securitatea şi independenţa energetică a României şi în regiune. De asemenea, menţionez că ţara noastră are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la Estul la Vestul României”, a mai rtransmkis ministrl.

Acordul semnat la Bucureşti se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional.

Citește și: Iohannis: „Parteneriatul în domeniul energiei verzi este un acord crucial. O nouă etapă”

Documentul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway, potrivit news.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te