Viorica Dancilă merge miercuri în Parlament pentru a restructura Guvernul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.09.2019 - 22:28
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă merge miercuri în Parlament pentru a obține un vot pentru restructurarea Guvernului, potrivit unor surse din partid. Cabinetul va fi redus la 20 de ministere, potrivit Digi24.

SHARE

UPDATE: „Prima dată cred că este important să decidem dacă vrem restructurare sau remaniere.

Am vorbit în eventualitatea în care mergem pe restructurare vom merge pe 19 ministere și premierul.

Dacă mergem pe remaniere trebuie să vorbim cu deputații și senatorii. Depinde decizia CEx și de discuțiile pe care le vom avea cu deputații și senatorii. Vom vedea. Mă voi consulta cu juriștii și voi vedea care este situația”, a declarat Viorica Dăncilă.

_____

Social democrații s-au reunit luni în ședința Comitetului Executiv pentru a discuta situația guvernamentală și pentru a decide dacă PSD îl susține în continuare pe Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului.

Conform unor surse din partid, citate de Digi24, Viorica Dăncilă ar vrea să vină cât mai repede în Parlament pentru un vot prin care să își reîntregească echipa guvernamentală, însă mai mulți lideri PSD nu sunt de acord cu această variantă pentru că social democrații nu au certitudinea că reușesc să adune o majoritate cu ajutorul cărora să treacă restructurarea Guvernului.

„Încercăm să conturăm o majoritate”, a declarat Viorica Dăncilă înainte de ședința Comitetului Executiv Național.

În acest moment, social democrații ar mai avea nevoie de cel puțin 19 voturi pentru a trece Guvernul, în condițiile în care PSD are 204 parlamentari, iar Viorica Dăncilă a obținut sprijinul unei părți din grupul minorităților, aproximativ 10 parlamentari.

Liderii PSD au încercat negocieri cu o parte din parlamentarii ALDE dar și cu cei de la PMP. De la ALDE, social democrații ar putea primi cel mult 5-6 voturi, spun surse din partid.

„Acum nu avem încă destule voturi, însă discuții există. Putem să venim cu Guvernul în Parlament pentru vot, pentru că și dacă e respins la vot, Guvernul nu e demis, dar o astfel de mutare ne vulnerabilizează”, spun surse din PSD.

Înaintea ședinței CEx, doi lideri din teritoriu, Dumitru Buzatu și Șerban Valeca au declarat că ar trebui ca PSD să aștepte  moțiunea de cenzură a Opoziției. Cei doi au declarat că dacă se dorește testarea majorității Opoziția să depună o moțiune de cenzură, nu Guvernul să vină în Parlament.

„De obicei se vine în Parlament când vom avea voturile necesare. Când vom avea voturile şi totul este ok, vom veni în Parlament la solicitarea Guvernului. Momentan, nu trece nicio moţiune. Când o să fie necesar, Guvernul o să solicite acest lucru şi o să vină la Parlament”, a declarat și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.