Viktor Orban l-a lăudat pe Putin, la Băile Tușnad: ”Conducerea Rusiei este hiper raţională”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.07.2024 - 19:18
Viktor Orban l-a lăudat pe Putiun, la Băile Tușnad: ”Conducerea Rusiei este hiper raţională” - Foto: Profimedia Images
Viktor Orban l-a lăudat pe Putiun, la Băile Tușnad: ”Conducerea Rusiei este hiper raţională” - Foto: Profimedia Images

Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a lăudat pe Vladimir Putin, în discursul susținut la Băile Tușnad, în România, Șeful executivului de la Budapesta, a spus despre conducerea Rusiei că este una ”hiper rațională” și că Ucraina nu va deveni membră UE sau NATO.

SHARE

Premierul ungar Viktor Orban a declarat sâmbătă, în România, la Băile Tușnad, despre conducerea Rusiei este „hiper raţională” şi că Ucraina nu va putea niciodată să-şi împlinească speranţele de a deveni membră a Uniunii Europene sau NATO.

Orban, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, s-a distanţat brusc de restul blocului prin căutarea unor legături mai strânse cu Beijingul şi Moscova şi i-a înfuriat pe unii lideri europeni când a efectuat vizite surpriză la Kiev, Moscova şi Beijing în această lună pentru discuţii privind războiul din Ucraina, scrie Reuters.

Viktor Orban l-a lăudat pe Putin, la Băile Tușnad: ”Conducerea Rusiei este hiper raţională”

Orban, naționalist la putere din 2010, a făcut aceste comentarii în timpul unui discurs în care a prognozat o schimbare a puterii globale de la Occidentul „irațional” către Asia și Rusia.
 
Citește și: Ciolacu și Viktor Orban, discuții despre o legătură feroviară de mare viteză Budapesta–București
 
„În următoarele decenii lungi, poate secole, Asia va fi centrul dominant al lumii”, a spus Orban, menționând China, India, Pakistan și Indonezia ca viitoare mari puteri ale lumii.
 
„Și noi occidentalii i-am împins pe ruși în acest bloc”, a spus el în discursul televizat în fața etnicilor maghiari la un festival din orașul Băile Tușnad din România vecină.
 
Orban, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a UE, s-a diferențiat puternic de restul blocului prin căutarea unor legături mai calde cu Beijing și Moscova și i-a înfuriat pe unii lideri ai UE atunci când a efectuat vizite surpriză la Kiev, Moscova și Beijing luna aceasta pentru discuții despre războiul din Ucraina.
 
El a spus că, spre deosebire de „slăbiciunea” Occidentului, poziția Rusiei în afacerile mondiale este rațională și previzibilă, spunând că țara a dat dovadă de flexibilitate economică în adaptarea la sancțiunile occidentale de când a invadat Crimeea în 2014.
 
Citește și: Viktor Orban, discurs la Băile Tușnad: ”nu am primit instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti”
 
Orban, al cărui guvern a adoptat o serie de măsuri anti-LGBT , a spus că Rusia a câștigat influență în multe părți ale lumii prin reprimarea drepturilor LGBTQ+.
 
„Cea mai puternică atracție internațională a soft power rusești este opoziția sa față de LGBTQ”, a spus el.
 
El a adăugat că Ucraina nu va deveni niciodată membră a UE sau NATO pentru că „noi europenii nu avem destui bani pentru asta”.
 
„UE trebuie să renunțe la identitatea sa ca proiect politic și să devină un proiect economic și de apărare”, a adăugat Orban.
 
UE a deschis discuțiile de aderare cu Ucraina la sfârșitul lunii trecute, deși țară are un drum lung și dificil înainte ca aceasta să poată adera la bloc.
 
O declarație de la sfârșitul summitului NATO din această lună arăta că alianța va sprijini Ucraina pe „calea sa ireversibilă” spre aderare, potrivit Reuters.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te