„Tot ce vedem astăzi este o dovadă că, în urma unui calcul greşit pe care şi l-a făcut preşedintele Putin, un calcul greşit cu privire la hotărârea ucrainenilor de a se apăra, un calcul greşit cu privire la hotărârea Occidentului de a face Rusia să plătească costurile acestui război, un calcul greşit cu privire la unitatea pe care o avem ca parteneri europeni şi un calcul greşit cu privire la hotărârea manifestată de NATO în ultimele luni, este mai puternic decât oricând NATO. Este foarte important pentru mine să pot să mă adresez dumneavoastră şi cetăţenilor dumneavoastră pentru a spune cât este de important pentru noi faptul că securitatea noastră este una colectivă. Frontiera dumneavoastră este şi frontiera noastră şi o vom apăra împreună", a afirmat prim-ministrul belgian, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, la finalul întrevederii avute la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.
Citește și
Iohannis cere, din nou, consolidarea Flancului Estic al NATO, ca reacție la agresiunea Rusiei
Cehia urmează la președinția semestrială a UE. Prioritate: oprirea importurilor de petrol din Rusia
Oficialul belgian a susţinut, în context, că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va scăpa nepedepsit.
„Poate ar fi trebuit să mai menţionez un ultim calcul greşit al preşedintelui Putin - şi anume că nu va scăpa nepedepsit. Vedem crimele de război comise, vedem că a fost ţintită populaţia civilă, vedem refugiaţii care sunt atacaţi, ne este foarte limpede şi am discutat că suntem uniţi în sensul că lucrurile astea trebuie cunoscute, evaluate şi urmărite penal la un moment dat. Unii oameni sunt răspunzători pentru ceea ce s-a întâmplat şi trebuie traşi la răspundere", a punctat el.
Premierul Regatului Belgiei a apreciat eforturile depuse de România pentru ajutorarea refugiaţilor ucraineni.
Iohannis: Ajutorul militar pentru Ucraina este trimis de NATO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că ajutorul militar în Ucraina este trimis de NATO.
„Ajutorul militar este transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu", a spus Iohannis, întrebat ce armament trimite România în Ucraina.
Despre refuzul Ungariei de a permite tranzitarea teritoriului său pentru armamentul destinat Ucrainei, şeful statului a răspuns: „Nu e de comentat aici. Am luat notă de această poziţie, este foarte diferită de cea adoptată de alte ţări europene, însă mai mult de atât este greu de spus", potrivit Agerpres.