România este stat NATO și membru al Uniunii Europene și, deși nu are dușmani, are cu siguranță neprieteni care au interese strategice ca țara să fie destabilzată prin aducerea în prim plan a unor teme precum extremistul, care să vulnerabilizeze instituțiile, a explicat Cristian Diaconescu, președintele PMP, în cadrul Newsweek LIVE.
„În acest moment, nu trebuie uitat faptul că România este stat NATO și membru al Uniunii Europene. Avem mulți prieteni, avem foarte mulți parteneri și o spun clar: România nu are dușmani.
Dar asta nu înseamnă că nu avem și neprieteni.
Or, din acest punct de vedere, ca stat NATO de frontieră, în momentul când îți creezi o vulnerabilitate internă, nu ar trebui să te miri de faptul că cineva va specula și va încerca să joace pe această vulnerabilitate”, a menționat Cristian Diaconescu.
Atuul româniei: absența extremismelor din prin plan
Președintele PMP a apelat la experiența sa de fost ministru de Externe pentru a aduce argumente în favoarea afirmațiilor sale.
„Aduc un argument din experiența personală, fiind și eu o mică parte, într-adevăr, în procesul de integrare euroatlantică: unul dintre argumentele cele mai frecvent invocat în relația cu partenerii noștri a fost tocmai absența extremismelor la poporul român.
În politică au fost 2-3 clovni, nimeni nu a făcut cu adevărat istorie pe mesaje extremiste. Diferența pe care o făcea România - absența extremismelor în primul plan - a contat enorm, mai ales când s-a discutat integrarea în NATO”, a menționat politicianul.
Citește și: VIDEO Cristian Diaconescu: Toate coalițiile politice din România s-au rupt după 2 ani
Cristian Diaconescu crede că Guvernul și toate forțele politice trebuie să se concetreze pentru identificarea unei soluții astfel încât vulnerabilitatea aceasta a extremismelor, exploatată în ultimele luni, săă fie controlat.
„E o problemă că se creează o imagine destabilizatoare atât pentru România, cât și a percepției cetățeanului legat de instituțiile statului.
Nu putem considera Parlamentul ca fiind o instituție doar pentru teatru, pentru a transmite pe rețelele de socializare ce scandal mai face unul sau altul.
Avem o scenă politică ce tinde spre dezechilibru”, a afirmat Cristian Diaconescu.
„Marea Neagră nu trebuie să devină lac NATO”
Președintele PMP crede că, în acest context, exclude ideea că România ar fi nesemnificativă pentru Rusia, din afara alianței NATO.
„Și am și argumente.
România este frontiera dintre democrația liberală și autocrații. România este primul stat în linia I în fața forțelor antidemocratice care în proximitatea estică se manifestă cu foarte mare determinare.
Din punct de vedere al Rusiei, Marea Neagră nu trebuie să devină lac NATO. Conducetele de energie, gaz și petrol de la est spre vest nu trebuie să ocolească Rusia.
Rusia vrea impunitate în Caucaz, Balcani sau Orientul Mijlociu pe orice fel de proiecte ar avea în derulare.
Iar Kremlinul a spus clar că este pregătit să folosească forța în Marea Neagră în urmă cu câteva săptămâni, pentru că Rusia se simte înconjurată de NATO și organizația e pe același nivel de amenințare pentru Federația Rusă ca și terorismul.
Și evident că Rusia ia contramăsuri. Dar nu printr-o confruntare militară, care e constisitoare, ci prin preluarea unei teme minor și transformarea într-o vulnerabilitatea pentru stabilitatea unui stat NATO”, a menționat noul președinte al PMP, la Newsweek LIVE.