VIDEO Cristian Diaconescu: Toate coalițiile politice din România s-au rupt după 2 ani

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 07.04.2021 - 17:27
Cristian Diaconescu: Toate coalițiile politice din România s-au rupt după 2 ani. Foto Facebook Cristian Diaconescu

Nici o coaliție politică de guvernare nu a rezistat în România mai mult de 2 ani, a avertizat Cristian Diaconescu, noul președinte al PMP, în cadrul unui interviu pentru Newsweek LIVE.

SHARE

 

Conflictele repetate dintre partidele membre ale actualei coaliții aflată la guvernare vin într-un moment complicat, din cauza crizei pandemice, dar și de răscruce, pentru că România nu are voie să rateze șansa oferită de Mecanismul European de Redresare și Reziliență, a explicat Cristian Diaconescu, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), în cadrul unui interviu acordat Newsweek LIVE.

„Toate coalițiile în România au început prin a fi concursuri de imagine și au terminat prin a se rupe după doi ani de conviețuire de o manieră agresivă.

De data aceasta, suntem într-un moment de complicat. Și asta reiese din două exemple din activitatea de zi cu zi a coaliției de guvernare, a guvernului.

Citește și: Achiziții de pandemie la Parlament: 5 mașini de protocol, 43 de autoturisme, o mașină de tuns iarba

Pe de o parte, gestionarea crizei de COVID-19, care a generat, iată, nemulțumiri. A da vina comunicațional pe unul sau pe altul nu folosește la nimic. 

În al doilea rând, Planul Național de Redresare și Reziliență. Este șansa României pentru următoarea generație ca acești bani să fie absorbiți integral”, a explicat Cristian Diaconescu. 

Nu avem nici un ban pe card de la UE

Liderul PMP a menționat însă cei 30 de miliarde de euro care revin României prin Mecanismul European nu vor dați pur și simplu, ci pe bază de proiecte coerente.

„Proiectele emană de la Guvern. Guvernul trebuie să fie , din punct al bunului simț politic, minimal solidar în a schematiza și a pune aceste proiecte într-o variantă care să fie aprobată de Comisia Europeană și de celelalte state membre. 

Citește și: VIDEO Cristian Diaconescu despre manipulare prin internet: România nu e nesemnificativă pentru Rusia

Dar există riscul ca, la un moment dat, state membre, din considerente politice, că așa e lumea, nu e societate de binefacere, nici măcar UE, să considere că un anumit proiect este prioritatea unui partid de la guvernare și este contrazis de un alt partid tot de la guvernare, vor spune că deocamdată nu vor aproba nimic și vor lăsa România să-și rezolve problemele interne și să vină cu o variantă coerentă.

Timpul nu așteaptă. Schema de finanțare trebuie să fie gata până la finalul lui aprilie. Apoi, banii trebuie cheltuiți până în 2027, pentru că după acea dată vor trebui rambursate împrumuturile”, a menționat Cristian Diaconescu, în cadrul Newsweek LIVE. 

Citește și: FOTO&VIDEO Pasajul de pe Centura Capitalei unde lucrările avansează cu 5% pe lună. Finalizat: 2021

Fostul ministru de Externe a precizat că România se află, din acest punct de vedere, într-un moment de răscruce extraordinar. 

„Proiectele României pot fi oprite și pe parcurs. Ne aflăm într-un moment de răscruce extraordinar. 

Dar nu avem nici un euro pe card din acești bani. Se dau la timpul trecut promisiunile, ca și cum banii ar fi deja. Noi nu avem acum nici un ban de la UE și lucrurile vor începe abia din aprilie”, a avertizat președintele PMP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te