VIDEO Liberalii sunt obligați să facă alianță cu USR PLUS în noul parlament

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 19.10.2020 - 21:26

PNL ar urma să aibă 159 de parlamentari (110 deputaţi şi 49 de senatori),  PSD 144 de parlamentari (100 deputaţi şi 44 senatori) și USR PLUS 50 de mandate (15 senatori și 35 de deputați), potrivit unei simulări realizate de Agenția de Rating Politic.

SHARE

Parlamentul viitor va fi mult mai echilibrat din punct de vedere al numărului de deputați și senatori pe care fiecare partid îi va obține, a declarat pentru Newsweek LIVE politologul Cristian Andrei, de la Agenția de Rating Politic.

Agenția a realizat o simulare pornind de la rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie, din care a rezultat că cele ai multe mandate de parlamentar vor reveni PNL, dar insuficiente pentru ca acest partid să aibă o majoritate confortabilă. 

PSD va avea estimativ 144 de parlamentari (100 deputaţi şi 44 senatori), USR PLUS 50 de mandate (15 senatori și 35 de deputați), Pro România 41 de deputați și senatori, iar PMP 30. UDMR va intra în Parlament cu circa 24 de mandate, potrivit datelor politice actuale. 

Desigur, numărul de mandat se poate schimba, în funcție de evoluția politică viitoare.

„Noul parlament va avea o înclinație politică spre dreapta. Dar nu vom mai avea situația din 2016, când PSD a dominat categoric scena politică.

Din contră, ne îndreptăm către o victorie a PNL, dar și către un număr foarte mare de partide care vor intra în Parlament.

Iar asta va da posibilitatea unor multe formule de coaliții, multe posibilități de alianțe. Nu mai avem un hegemon, ci doar un câștigător și o sumă de partide care se vor orienta în cadrul alianțelor”, a explicat Cristian Andrei. 

Politologul estimează că cel mai probabil coaliția majoritară va fi formată din trei partide, respectiv PNL, USR PLUS și PMP. 

Citește și: VIDEO - Cum va arăta noul Parlament. Câte mandate iau PNL, PSD și USR PLUS - Newsweek LIVE

„Ne îndreptăm spre o alianță de trei partide, potrivit scorului de la alegerile locale. Este în interesul oricărui partid la putere să aibă o majoritate confortabilă în Parlament.

Chiar și PSD, în 2016, cu 45% la urne, și-a luat doi aliați, pentru a avea o negociere extinsă și lejeră”, a precizat directorul Agenției de Rating Politic. 

Cristian Andrei a arătat că intrând foarte multe partide în Parlament, numărul de voturi care se vor redistribui va fi la aceste alegeri mult mai mic față de cum s-a întâmplat în trecut.

„De obicei, la alegerile parlamentare anterioare, rămâneau 12-13% din voturi nealocate. Iar acestea, cumva, redistribuite, se duceau către partidele mari. Acum, restul va fi mic, 7-9% de voturi.

PNL, care va lua 33-34% la urne, nu va lua mai mult ca număr de mandate. Nu ne așteptăm la un bonus electoral post alegeri”, a menționat politologul.

Aceste crede că, prin urmare, șicanele dintre PNL și USR PLUS din această perioadă prelectorală vor dispărea după alegerle parlamentare.

„Nu e corect să comparăm în totalitate ce se întâmplă acum, când este o cursă pentru fiecare vot. O perioadă după alegeri nu vor fi scandaluri, cel puțin primul an de zile. Este un avantaj unic în ultimii 15 ani faptul că vom avea trei ani fără alegeri, iar asta va mai calma un pic spiritile”, a explicat directorul Agenției de Rating Politic.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te