USR, proiect pentru folosirea sistemului electronic de vot la referendum

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.09.2018 - 13:53
Florina Presadă și Vlad Voiculescu au strâns semnături pentru o nouă inițiativă civică, „Oameni noi în politică”. Sursa: Facebook Florina Presadă

USR a depus în Parlament un proiect de lege pentru a introduce în Legea referendumului folosirea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV).

SHARE

Senatoarea Florina Presadă, inițiatoarea proiectului, a cerut ca dezbaterea să aibă loc în procedură de urgență în Parlament. 

USR acuză Executivul Dăncilă că, atunci când a emis OUG pentru desfășurarea referendumului, a exclus în mod special folosirea SIMPV.
„PSD nu a fost niciodată cu adevărat preocupat de soarta acestui referendum. Prin bănuielile deja existente cu privire la corectitudinea procesului de vot, din cauza lipsei SIMPV, PSD subminează acest referendum”, a acuzat Presadă, inițiatoarea proiectului. 

Citește și: Ioan Stanomir: Întrebarea de pe buletinele de vot riscă să vicieze referendumul

Sistemul de vot electronic a fost folosit la alegerile locale și Parlamentare din 2016, însă Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că nu poate implementa SIMPV, din cauza timpului scurt în care se organizează referendumul Coaliției pentru Familie. 

„Textul actual al Legii nr. 3/2000 nu conține prevederi referitoare la SIMPV sau trimiteri corespunzătoare la textul Legii 208/2015 și nici prevederi referitoare la operatorii de calculator care asigură funcționarea SIMPV. Prin urmare, în prezent nu există temei legal pentru utilizarea SIMPV în cazul unui referendum", potrivit răspunsului AEP. 

Din această cauză, mai multe organizații neguvernamentale i-au cerut, luni, premierului Dăncilă, să elaboreze o OUG prin care să introducă SIMPV și la referendum. 

Referendumul pentru redefinirea căsătoriei în Constituție, care a ponit de la inițiativa Coaliției pentru Familie, va fi organizat în 6 și 7 octombrie și va costa 164 milioane de lei. Întrebarea la care trebuie să răspundă cetățenii care vor merge la consultare este „"Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei în forma adoptată de Parlament?".  

Citește și: UPDATE. Referendumul CpF, în 6 și 7 octombrie. Care este întrebarea adresată cetăţenilor

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.