Un bucătar-şef la stat ia spor de stat în bucătărie. Există şi sporul de fonduri europene

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.06.2025 - 11:47
Un bucătar-şef la stat ia spor de stat în bucătărie - Foto: Freepik/krakenimages.com
Un bucătar-şef la stat ia spor de stat în bucătărie - Foto: Freepik/krakenimages.com
Bărbat fericit cu bancnote de dolari - Foto: Freepik/stockking
Bărbat fericit cu bancnote de dolari - Foto: Freepik/stockking

Un bucătar-şef care lucrează într-o instituţie de stat ia spor de stat în bucătărie. Există şi sporul de fonduri europene, de parcă bani europeni ar fi mai obositori.

SHARE

Statul român cheltuie anual aproape 3 miliarde de euro pe prime, bonusuri şi sporuri, care ajung în buzunarele angajaţilor din instituțiile și companiile de stat.

În timp ce în ultimele zile se discută intens despre noi taxe pentru români, propuse ca eventuale soluții pentru reducerea deficitului bugetar, unii angajați de la stat încă încasează sporuri care îţi sparie gândul.

În unele companii de stat, cheltuielile cu aceste bonificații sunt colosale. Romsilva a cheltuit într-un singur an 178 de milioane de lei pentru primele de pensionare, care se pot ridica și la 10 salarii brute.

Un bucătar-şef la stat ia spor de bucătărie. Există şi sporul de fonduri europene

Cea mai mare primă a fost de 100.000 de euro și a ajuns la unul dintre șefii din teritoriu ai companiei. Cei de la Romsilva au spus Antena 3 că de sporul de stres beneficiază doar 11 angajaţi.

Aceştia primesc în plus cam 1.000 de lei lunar. Sub presiunea opiniei publice, o parte dintre aceste sporuri au fost tăiate, dar altele există în continuare.

Citeşte şi: Ce s-ar putea tăia la stat pentru a face economie la buget? Salarii, sporuri și prime, pe listă

La stat, în general, se primesc unele sporuri a căror denumire este greu verosimilă. Există sporul de bucătărie, pentru bucătar-şef, care este 100% din salariu.

Bărbat fericit cu bancnote de dolari - Foto: Freepik/stockking

Mai apoi, sporul de vechime - 5% - 25% din salariu; spor de fonduri europene - 50% din salariu; sporul de doctorat - 50% din salariu şi celebrul spor de antenă - 15% din salariu.

Sporul de condiții periculoase este 15% din salariu, sporul de noapte este 25% din salariu, cel de stres este 1.000 de lei lunar, conform Antena 3.

Citeşte şi: Spor de antenă și de doctorat, tăiate. Crește impozitul pe pensie. Se taie vouchere SURSE

Există de asemenea, oricât de greu ar fi de crezut, sporul pentru praf, de calculator sau pentru radiațiile de la antenele de satelit, care ajunge până la 1.500 de lei lunar.

Unii salariați din instituțiile și companiile de stat beneficiază de 17 tipuri de sporuri. De exemplu, un spor de stres de 25%, pentru directorul general, al cărui salariu este de 5.000 de euro pe lună.

Sporul de bucătărie, care este de 100%, ajunge la bucătarul-șef din Complexul Silva. Există și alte sporuri, precum cel pentru izolarea de familie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te