Trolii Moscovei sunt și-n România. Cum au ajuns și ce vor

DE Newsweek România | Actualizat: 23.08.2019 - 19:30
Foto Getty Images

Newsweek România a întrebat mai mulți experți dacă Rusia încearcă și în România ceea ce a făcut în SUA - să influențeze alegerile cu ajutorul trolilor și spărgând bazele de date ale partidelor - și dacă instituțiile noastre sunt pregătite pentru acest tiop de asalt.

SHARE

TEODOR BACONSCHI, fost ministru de Externe: Analfabetismul oferă spațiu de manevră

Malversațiunile de tip Cambridge Analytica au ajuns pe Netflix, „Wikileaks“ e subiect de cultură pop, iar dezbaterea mai teoretică despre conflictul securitate/libertate de exprimare s-a acutizat după abolirea Patriot Act.

Trăim într-un război hibrid generalizat, confiscat ideologic: un soi de Fantomă de la Operă, care joacă spectacole cu casa închisă. România nu face excepție: știrile false au copleșit presa mainstream, oricum tabloidizată. Trăim într-o ambianță de paranoia banalizată, cu accente manelistice.

Asta lasă surselor de tip „Sputnik“ sau „Russia Today“ un larg spațiu de acțiune, populat cu idioți utili, dornici de audiență umflată senzaționalist, dar se unește și cu cercurile ultra-ortodoxe care detestă Occidentul, pentru că ne-ar strica virtuțile strămoșești.

Analfabetismul (clasic, funcțional, digital, financiar, de prim ajutor și în orice domeniu doriți) oferă propagandei rusești o marjă de manevră gratuită, exploatată eficient. Am notat recent tot mai virulente montaje anti-americane (Oracle, Deveselu-Caracal etc).

Privind rece, vedem că Germania și SUA au un război comercial, că Brexit sporește confuzia din UE, că partidele eurosceptice fac scoruri mari – de ce nu ar fi Moscova (sub sancțiuni post-Crimeea și izolată de Occident pe fondul intervențiilor sale din Estul Ucrainei) mulțumită cu această situație și dornică să adâncească falia trans-atlantică?

De vreme ce suntem țară de frontieră NATO, e limpede că jocurile destabilizatoare (discreditarea instituțiilor, zâzania progresiști-conservatori, alimentarea urii de sine create prin conștiința decalajului față de Vest) se vor intensifica în următoarele campanii electorale.

______________

Citește dosarul complet Hacking 2020

 

Alegeri cu parfum rusesc. Va interveni Rusia în alegerile din 2020?

O stare de război cibernetic ruso-american

Amenințarea Matrix pentru alegerile din 2020

Pe urmele Fake News. Summit-ul UE de la Sibiu, subiect generos de manipulare

______________

La nivelul vulgatei stăm bine

Presupun că SRI, SIE și compania au pe masă analize realiste și documentate, în timp real. Pe de altă parte, proiecția atitudinii lor în presă denotă coexistența (concurențială) a unor viziuni nearmonizate. Se joacă și mari interese economice, drapate în oportunități strategice sau imperative geopolitice...

La nivelul vulgatei NATO despre Cyberwar stăm bine – mai ales printr-o mare producție de „documente” (compilate).

Rămâne de văzut care e direcția politică defensivă sau reactivă și dacă CSAT își poate urma corect menirea, în condițiile a trei serii de alegeri agitate, al căror rezultat nu e deloc cert.

Ce pot aminti, ca sugestie, e doar o evidență tot mai tristă: nu poți defini judicios acțiunea statului dacă totul e supus unor logici partizane și unei politizări excesive.

Un stat coerent are mereu exponenți aflați deasupra partidelor politice și opiniilor instrumentalizate populist sau electoral. Vom fi decidenții actuali capabili să satisfacă această datorie de conlucrare bipartizană, pentru interesul național al bunei noastre ancorări în UE și NATO? Pot doar să sper.

SORIN IONIȚĂ, EFOR: Puterea promovează dezinformarea

Dacă e vorba de alegerile prezidențiale, răspunsurile mele sunt: (a) Influență, da, dar nu cu aceleași metode sau obiective.

În proximele alegeri, Rusia nu are un candidat cu șanse la turul II, deci influența va continua să fie profundă și cu obiective pe termen lung: subminarea emoțională a ideilor de UE și NATO în populație.

(b) Evident, nu, regimul de la București nu are o agendă de combatere a dezinformării, nu e interesat de o asemenea agendă, iar dacă ar fi, habar n-ar avea ce să pună în ea.

Și nu-i interesat, pentru că puterea actuală și asociații ei sunt principalii promotori și beneficiari ai dezinformării în România, atât cea proprie, cât și cea care vine din când în când de la Kremlin.

ADRIAN MORARU, IPP: România e plină de idioți utili

România este o tară destabilizată deja. Nu are nevoie de influența rusă pentru asta. Mai mult decât atât, România, prin natura relațiilor pe care le-a avut cu blocul comunist, este o țară care a fost și este în continuare penetrată de influența rusă.

Vedeți, spre exemplificare, un fost premier pretins proeuropean al României, care este foarte bun prieten cu Dughin și nu numai!

În plus, România este plină de ceea ce fostul agent KGB Iuri Bezmenov denumea atât de corect „idioți utili“ - oameni care sunt parte a unui război hibrid în România fără să-și dea seama.

Îi vedeți promovați pe site-urile de propagandă rusă oficiale, dar și pe canalele românești online, care au fost ajutate de Rusia în ultimii 10 ani.

Știu că, recent, Serviciul Român de Informații are o structură specializată în combaterea războiului hibrid. Nu mă îndoiesc că activitățile ostile ale Rusiei sunt monitorizate.

Doresc să-mi exprim totodată speranța că la conducerea țării o să avem o persoană care va ordona serviciilor secrete să construiască o altfel de ripostă, mai robustă, mai concretă și mai vizibilă contra influenței rusești din România. 

Nu în ultimul rând, aș vrea să insist asupra unei politici publice promovate de IPP: România trebuie să creeze o structură guvernamentală civilă care să aibă ca atribuții studierea fenomenului fake news promovat de actori străini și care să acționeze ca punct unic de contact pentru informarea, documentarea și combaterea acestui fenomen.

OVIDIU RAEȚCHI, deputat PNL, Comisia de Apărare: Moscova vrea să lege cazul Caracal de Deveselu

Rusia a fost tot timpul prezentă în țara noastră din perspectiva manipulării informației în interesul său - și după 1989.

Senzația mea e că influența sa a scăzut mult din momentul în care EmilConstantinescu a decis ca România să sprijine campania NATO împotriva lui Milosevici. Atunci am văzut probabil cântecul de lebădă al propagandei ruse pe stil vechi.

Ulterior, a fost tot mai greu pentru Moscova să aibă un cuvânt de spus sub raport mediatic într-o țară masiv pro-NATO, pro-UE și foarte prudentă în raport cu vecinul de la Răsărit.

Bănuiesc că Putin a înțeles că nu poate obține rezultate spectaculoase în România, oricât ar investi: suntem prea compatibili cu Occidentul și prea incompatibili cu Kremlinul.

Din acest motiv, senzația mea e că rușii nici nu și-au dirijat spre țara noastră cei mai buni oameni de propagandă.

Pare o echipă încropită, la drept vorbind, care a reușit de multe ori să irite și mai rău opinia publică - poate vă mai amintiți donația arogantă pentru Cumințenia Pământului și modul în care insistă să ne învețe cei de la Ambasada Rusiei istoria României în versiunea lor, care e de altfel identică cu cea stalinistă.

Rusia a sprijinit deschis, încă din iarnă, prin „Sputnik“, un candidat pentru președinția României: Viorica Dăncilă.

Toată lumea râdea de Dăncilă pe atunci, era perioada când nu știa în ce oraș se află - și „Sputnik“ anunța că ar fi un prezidențiabil minunat.

Probabil că asta înseamnă că Moscova și-ar dori un președinte slab și dezorientat în țara noastră. Probabil că există și anumiți colaboratori ai lui Dăncilă care le sunt pe plac oamenilor lui Putin.

Dar să fim serioși: Dăncilă e un pariu absurd, disperat și pierzător. Care aproape garantează o finală între doi pro-ocidentali precum Iohannis și Barna.

______________

Citește dosarul complet Hacking 2020

 

Alegeri cu parfum rusesc. Va interveni Rusia în alegerile din 2020?

O stare de război cibernetic ruso-american

Amenințarea Matrix pentru alegerile din 2020

Pe urmele Fake News. Summit-ul UE de la Sibiu, subiect generos de manipulare

______________

Miza: informațiile militare

Aș fi mult mai atent la ceea ce fac oamenii Moscovei din zona de informații militare, decât cei din zona politică. Senzația mea e că acolo vorbim de o miză mai mare pentru Kremlin și că sunt folosite resurse mai serioase - probabil centrale, nu locale.

E un nivel mai ridicat de agresivitate, atacurile sunt mai bine direcționate. E clar că Moscova este foarte deranjată de baza militară de la Deveselu și de forțele americane și NATO de la Marea Neagră.

Au încercat să acrediteze versiunea orientării ofensive a bazei Deveselu, speculând eroarea jenantă a lui Fifor. Au sugerat că România devine o țintă prioritară din cauza prezenței americane la Deveselu.

Aș fi mai atent la ce fac oamenii Moscovei din zona de INFORMAŢII MILITARE decât cei din politică

Sunt convins că vor încerca să lege cazul Caracal de Deveselu. Cred că vom vedea o mobilizare fără precedent, pentru că este exact genul de eveniment tragic și confuz unde propaganda rusă a reușit să impună cele mai cunoscute fake news: cazul Lisa din Germania, cazul băiatului crucificat din Sloviansk.

Sigur, putem aveam anchete de presă, nimeni nu e intangibil și bun din oficiu, în democrație poți pune întrebări chiar și despre o bază militară, nu e ca la Cernobîl sau la Severodvinsk, unde nu ai dreptul să clipești.

Dar eu unul sunt convins - observând în diferite vizite la baze NATO procedurile rigide de acolo - că e exclus să existe cea mai mică legătură între baza Deveselu și orice clan din Caracal.

Exclus. Gândiți-vă că oamenii de acolo sunt pregătiți să detecteze cele mai subtile forme de spionaj militar, cele mai discrete infiltrări și nereguli.

Nu e posibil niciun contact în afara regulamentului. Va fi foarte util, din acest punct de vedere, să vedem care sunt politicienii cât de cât relevanți care vor încerca să intre în această horă. Și dacă Dăncilă, favorita „Sputnik“, va fi unul dintre ei.

În privința trolilor sau a violării corespondenței private a politicienilor, știm din cazuri precum Guccifer că acest lucru s-a întâmplat în țara noastră.

Mai știm și că în ultimii ani au existat anumite atacuri concertate asupra instituțiilor românești, semnalate ca atare de serviciile de informații.

Totuși, eu estimez că eventualele informații obținute nu vor fi folosite în alegerile din România. Doar dacă, în mod cu totul excepțional, Rusia are un interes major, de nivel global, în prezidențialele de la București.

Altfel, vor aplica o regulă de bază din intelligence, aceea de a nu-și dezvălui inutil accesul la informații sensibile. În SUA, miza era uriașă, strategică, situațiile nu pot fi comparate.   

La cenzură nu putem recurge

Cred că România e pregătită la nivelul serviciilor de informații și la nivelul cetățenilor să facă față atacurilor propagandei ruse.

Cred că, lucrând în coordonare cu partenerii americani, intelligence-ul românesc depistează rapid canalele pe care vin astfel de atacuri, trăgând semnalul de alarmă.

Sunt convins, așa cum am mai spus, că românii au convingeri pro-occidentale prea categorice ca să poată fi dezorientați de campaniile lui Putin.

Pot pune întrebări, așa cum spuneam, pot fi deschiși la subiect - care e serios și face audiență - dar în final nu vor fi trași pe sfoară, nu vor fi convinși să-l placă pe Putin, nu vor pune la îndoială seriozitatea armatei americane și necesitatea alianței strategice București-Washington.

La nivel mediatic, lucrurile sunt mai complicate. Personal, cred că există jurnaliști foarte bine intenționați, care cred că e de datoria lor să abordeze teme incomode.

Dar știu și că există un organ de presă al Moscovei în România, după cum știu că există ziariști care vor să crească subiectul pentru că el face audiență sau pentru că ajută anumiți actori politici - deși bănuiesc că e unul fals.

Tocmai pentru că lucrurile sunt atât de nuanțate, rămân la părerea că singurul mod în care ne putem întări împotriva atacurilor propagandistice rămâne educația media a copiilor și tinerilor.

Deprinderea din școală a celor mici să judece critic știrile cu potențial de fake news. La cenzură nu putem recurge.

În final, ea poate afecta toată presa, nu doar site-urile Moscovei. Dacă vom avea cetățeni educați să detecteze chiar ei propaganda și dacă presa onestă va demonta campaniile toxice, acestea vor eșua pe fondul puternic pro-occidental al României.

Lucian Stanciu Viziteu, deputat USR, Comisia de control SRI: Miza Rusiei: Fracturarea societății

Miza propagandei, a războiului informațional și a subversiunilor rusești în societățile occidentale este de a crea fracturi interne și de a avea în final societăți divizate. 

Asta arată atât rapoartele Congresului american, cât și rapoartele serviciilor de informații americane privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Moscova nu a urmărit să susțină un anumit candidat, ci a dorit ca oricine va ieși președinte să fie atras într-un război politic intern de anvergură, pentru a-l slăbi astfel pe plan extern.

Parțial, le-a ieșit, căci astăzi mare parte din tezele propagandei rusești din 2016 sunt promovate de o parte din presa mainstream de stânga din SUA și preluate, uneori, fără discernământ, de media din România.

De altfel, chiar ideea că președintele SUA a fost ajutat să ajungă acolo de președintele Putin reprezintă cea mai importantă teză de propagandă rusească pe care unii, din motive politice sau ideologice o repetă.

Rusia încearcă să influenţeze prin site-uri de știri asumate
și neasumate, dar și prin „influensări“

Ei fac asta crezând că se „luptă” cu propaganda rusă, însă, de fapt, se transformă singuri în cele mai bune instrumente de propagandă. 

Nu cred că Rusia are astăzi neapărat un favorit printre partidele mainstream din România. Cu toate bubele lor, PSD, precum și USR-PLUS și PNL sunt formate din oameni care doresc o Românie euro-atlantică.

E adevărat, sunt mici excepții de tipul deputatului Pleșoianu, care pare a avea o altă agendă, însă acestea nu influențează deciziile în partidele lor. 

Așadar, miza pentru ruși la aceste alegeri este de a fractura societatea românească pe diferite teme, așa cum au făcut-o și în trecutul recent, pe teme precum exploatarea gazelor de șist, Roșia Montana sau prezența militarilor NATO în România sau chiar recentul caz Caracal. 

______________

Citește dosarul complet Hacking 2020

 

Alegeri cu parfum rusesc. Va interveni Rusia în alegerile din 2020?

O stare de război cibernetic ruso-american

Amenințarea Matrix pentru alegerile din 2020

Pe urmele Fake News. Summit-ul UE de la Sibiu, subiect generos de manipulare

______________

Mesaje care distrug încrederea în Națiune

În momentul de față, Federația Rusă încearcă să influențeze lucrurile aici prin site-uri de știri asumate și prin unele neasumate, dar și prin vectori de opinie, „influensări“, cum li se spune acum.

Mulți dintre aceștia sunt editorialiști la gazete importante, mulți apar săptămânal la televiziunile de știri și chiar la televiziunea națională. 

Cel mai probabil, toți aceștia vor încerca în perioada următoare să promoveze și mai mult mesaje anti-occidentale, anti-americane în principal, mesaje anti-capitaliste și împotriva unei economii liberale, mesaje care să lovească în credibilitatea instituțiilor democratice din România, dar și mesaje care să zdruncine încrederea în Națiune, Biserică, în unitatea familiei – exact asta urmăreau sovieticii să distrugă și după 1948. 

Cred că autoritățile noastre cunosc în mare parte acest tip de amenințare. În orice caz, este datoria noastră, a tuturor, și a mass-media, și a societății în general – de a o identifica și de a le explica tuturor despre ce este vorba.

Din fericire însă, românii vor NATO, UE și SUA, vor cu Occidentul și nu cu Rusia, vor democrație și libertate, nu dictatură. Glumind puțin, românii vor blugi și Coca Cola.

Dar și mai important, românii știu cine sunt rușii, căci aproape toate experiențele noastre cu ei au fost negative, iar Rusia de azi nu este un partener de încredere, ci un stat agresor care încalcă legislația internațională. 

______________

Citește dosarul complet Hacking 2020

 

Alegeri cu parfum rusesc. Va interveni Rusia în alegerile din 2020?

O stare de război cibernetic ruso-american

Amenințarea Matrix pentru alegerile din 2020

Pe urmele Fake News. Summit-ul UE de la Sibiu, subiect generos de manipulare

______________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te