Tăriceanu: România nu e pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 25.10.2018 - 11:36
Tăriceanu vorbește despre ultimul „tren” al justiției. Foto Inquam Photo/Bogdan Buda

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, că acordul pe justiţie propus de ALDE este un apel la responsabilitate şi reprezintă poate ultimul „tren” în ceea ce priveşte exercitarea cu succes a preşedinţiei României în Consiliul UE.

SHARE

Călin Popescu Tăriceanu a susținut că acordul dintre partidele politice din România este o solicitare de asumare a unor principii fundamentale, care să asigure că abuzurile din justiţie şi practica protocoalelor secrete nu se vor mai repeta. 

Preşedintele ALDE mai atrage atenţia că România este ruptă în două de conflictele politice. „Este un mare semn de întrebare cum am ajuns ca în anul care celebrăm 100 ani de la Unire, societatea românească să fie mai dezbinată ca niciodată”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Citește și Orban, după consultări: Mandatul nostru este de reluare a dezbaterilor pe legile justiţiei

„Mulţi au spus că solicitarea ALDE de a găsi un consens ar echivala cu un pas în spate în efortul de a stopa abuzurile. Nimic mai fals. Înainte de toate, faptul că astăzi oficialii europeni încep să admită că în România există o gravă problemă reprezentată de protocoale, faptul că astăzi se vorbeşte despre reglementarea ascultărilor abuzive ale telefoanelor sunt şi rezultatul eforturilor ALDE. Eforturi însă realizate cu pragmatism, consecvenţă, folosind atât armele discursului politic, cât şi pe cele ale diplomaţiei”, a adăugat acesta.

El admite că din cauza războiului politic intern, România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE, iar liderii europeni nu vor fi înţelegători având în vedere că acest război există chiar în an electoral.

„Trebuie spus că în condiţiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE. Este un avertisment în al doisprezecelea ceas pe care îl adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, în special Preşedintelui României şi liderilor partidelor parlamentare din opoziţie. Cine crede că liderii europeni vor fi înţelegători când în an electoral, oamenii politici de la Bucureşti se vor război se înşeală. România deja pierde teren şi va avea enorm de pierdut dacă lucrurile nu se schimbă de urgenţă”, mai spune Tăriceanu.
Liderul ALDE vorbeşte şi despre abuzurile din justiţie şi protocoalele nelegale, spunând că România va rata şansa de a se impune la nivelul UE dacă preşedintele Iohannis şi partidele din opoziţie vor continua să nege existenţa acestora.
„Vom continua să fim trimişi la colţ de către liderii europeni care înţeleg mult mai bine jocurile politice şi diplomatice şi acţionează în interesul propriilor ţări”, subliniază Călin Popescu Tăriceanu.
El atrage atenţia că acordul dintre partide pe care l-a propus ALDE reprezintă unul dintre ultimele trenuri în ceea ce priveşte preluarea preşedinţiei Consiliului UE şi este un apel deschis la responsabilitate şi la asumarea, de către clasa politică, a unor principii fundamentale.
Liderul ALDE descrie România ca fiind o ţară ruptă în două din cauza conflictelor politice şi spune că vede o fractură majoră în societatea românească. El se întreabă cum a ajuns România să fie atât de dezbinată chiar în anul în care celebrează 100 de ani de la Unire.
Președintele Senatului a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că este nevoie de consens la nivelul partidelor parlamentare asupra modificărilor la legile justiţiei, dar care trebuie să înceapă de la definiţia statului de drept. Tăriceanu a mai spus că trebuie acceptat un ministru tehnocrat la Justiţie.

Citește și Barna: Am depus un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor forurilor europene

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.