Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

DE Mircea Marian | Actualizat: 19.10.2018 - 19:25
Klaus Iohannis la consultări, în ianuarie 2018, cu PSD și ALDE Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va convoca, săptămâna viitoare, la Cotroceni, partidele parlamentare pentru a discuta pe tema situației Justiției, afirmă surse politice. Azi, Iohannis i-a cerut demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader. Acesta a refuzat să demisioneze.

SHARE

Reacția șefului statului vine după ce, azi, Comisia de la Veneția a criticat dur modificările aduse de PSD și ALDE la Codul Penal și la cel de Procedură Penală. 

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să întreprindă o reevaluare generală a modificărilor aduse Codurilor penale, printr-o consultare cuprinzătoare și eficientă pentru a veni cu o propunere legislativă solidă și coerentă care să beneficieze de un sprijin larg în cadrul societății românești, prin luarea în considerare a standardelor aplicabile și prin urmarea deciziilor Curții Constituționale. Pe 12 octombrie, Curtea Constituțională din România a stabilit că peste 60 de modificările aduse Codului de procedură penală sunt neconstituționale și urmează să dea o decizie și în ceea ce privește modificările aduse Codului penal”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.


„Ministrul Justiției și-a compromis credibilitatea”


După apariția acestui comunicat, șeful statului a transmis un comunicat în care îl critica dur pe ministrul Justiției. 

”Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiției care sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în cuprinsul Ordonanței de Urgență 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni.

Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale. 

Tudorel Toader a anunțat că nu are de ce să-și dea demisia, întrucât modificările la cele două coduri au fost făcute de Parlament. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -