Strategie: „civilul” Voiculescu se luptă cu „securiștii” privilegiați. Cum îl ajută pe Cioloș

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.04.2021 - 19:14
Strategie: „civilul” Voiculescu se luptă cu „securiștii” privilegiați. Cum îl ajută pe Cioloș/FOTO: gov.ro

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut duminică o declarație care îl plasează din nou în contradicție cu o parte din colegii săi din Guvern. Nu e vorba de orice colegi și nici de o întâmplare. Potrivit mai multor surse din USRPLUS, este vorba de o strategie atent gândită.

SHARE

„Solicităm o implicare mai puternică a reţelelor de spitale MAI, SRI, MApN, al Transporturilor, şi suntem siguri că vom primi ajutor. De altfel, o bună parte dintre ei s-au implicat deja cât se poate de serios în gestionarea acestei pandemii", a afirmat Voiculescu, într-o conferinţă de presă ținută duminică.

Din formularea ministrului se înțelege că solicitarea nu fusese făcută colegilor din ministere (și nici SRI-ului) anterior conferinței de presă, ci direct în fața jurnaliștilor. Surse ale Newsweek România au confirmat că, formal, nici un demers al Ministerului Sănătății nu fusese pus în practică în sensul celor afirmate în conferința de presă.

O strategie disruptivă

Voiculescu nu a fost la prima ieșire cel puțin necoordonată cu alți miniștri. Pe 11 martie a.c., pe propria sa pagină de Facebook, la 21.03, a anunțat cu aproape 24 de ore înaintea ministrului Apărării că centrele de vaccinare ale Armatei se deschid pentru public. "Toate centrele de vaccinare ale MAPN vor fi deschise publicului. Felicitări domnului ministru Ciucă pentru o decizie înțeleaptă!", a scris atunci Voiculescu pe Facebook.

Citește și: EXCLUSIV Adeverința de vaccinare este valabilă deocamdată doar în România. Actul, ușor de falsificat

Era finalul unui scandal public pornit de la ce Voiculescu a numit un act de "transparență" totală - publicarea listelor complete cu centrele de vaccinare din România. Consultarea listelor a scos la iveală că, în afară de centrele de vaccinare publice în platforma STS, alte sute erau cu "circuit închis", multe pentru personal și rude ale Armatei.

Premierul Cîțu admitea că nu fusese consultat de ministrul Voiculescu în legătură cu publicarea datelor, dar nici nu îi reproșa acestuia demersul. Totuși, prim-ministrul a cerut Corpului de control o verificare, la solicitarea șefului CNCAV, colonelul Valeriu Gheorghiță. Deocamdată, însă, concluziile acestui raport fie nu au fost făcute publice, fie nu au fost trase încă.

Ce câștigă Cioloș

Și, la aproape o lună de la acel scandal al "transparenței", Voiculescu iese la rampă cu o nouă declarație. 

În paranteză fie spus, "transparența" clamată de ministrul Sănătății a fost cel puțin parțială, după cum Newsweek România a arătat aici și aici, indicând mai degrabă un joc de imagine cu țintă clară: instituții de forță pe care USRPLUS nu le controlează în nici un fel, precum Ministerul Apărării și SRI.

Potrivit unor surse din USRPLUS, îndreptarea atacului spre acele instituții de forță are două componente.

Prima componentă este să contureze imaginea lui Vlad Voiculescu drept cea a unui "civil" dur, care luptă inclusiv cu colegii de Cabinet pentru a scoate guvernarea din zona influenței serviciilor secrete și a o reda societății. Alegerea lui Vlad Voiculescu, mai arată sursele Newsweek România, este logică: acesta este politicianul USRPLUS care deține, simultan, cea mai mare tracțiune electorală, dar și vizibilitate, favorabilitate, simpatie. 

A doua componentă este extragerea lui Dacian Cioloș din scandalul tinerei pensionare speciale Irina Alexe pe care fostul premier, acum lider al Renew Europe în Parlamentul European, a impus-o secretar de stat la Interne. Raționamentul de comunicare pe care-l face echipa USRPLUS este că, atâta vreme cât Voiculescu, un simbol al celor două partide, luptă cu "securiștii", Cioloș nu are cum să fie unul dintre "securiști", în ciuda faptului că a negociat pentru un secretar de stat care a ajuns ilegal general pe semnăturilor unor miniștri de la PSD și PNL.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te