Șoșoacă a mers la Ambasada Rusiei, la două zile după ce a câștigat mandatul de europarlamentar

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.06.2024 - 20:47
Șoșoacă a mers la Ambasada Rusiei, la două zile după ce a câștigat mandatul de europarlamentar - Foto: G4media.ro

Diana Șoșoacă a mers la Ambasada Rusiei, la două zile după ce a câștigat mandatul de europarlamentar. A participat la o recepție cu prilejul zilei naționale a Rusiei.

SHARE

Senatoarea Diana Șoșoacă, viitoare membră a Parlamentului European după alegerile europarlamentare de duminică, a mers marți la ambasada Rusiei, la o recepție organizată cu prilejul zilei naționale a Rusiei (12 iunie).

Șoșoacă a mers la Ambasada Rusiei, la două zile după ce a câștigat mandatul de europarlamentar

La recepție, noul ambasador rus la București, Vladimir Lipaev, a dat vina pe Europa și pe NATO pentru războiul din Ucraina și a anunțat deschiderea Moscovei de a „a relansa legăturile rupte” cu România, dacă țara noastră are „disponibilitatea de a-și abandona cursul neprietenos față de Rusia”.

Diana Șoșoacă apare în fotografiile publicate de ambasada rusă pe rețelele sociale: senatoarea stă în primul rând în sala de recepție, în timpul discursurilor oficiale. Senatoarea nu se află la prima vizită la ambasada Rusiei, ea fiind prezentă și la alte evenimente organizate de fostul ambasador Valeri Kuzmin, care și-a încheiat recent mandatul.

Citește și: Putin atacă frenetic orașul natal al lui Zelenski. Număr mare de morți și de răniți

La recepția de marți, ambasada rusă a anunțat într-un comunicat că au prezenți „reprezentanți ai Parlamentului României, ai corpului diplomatic străin, ai cercurilor de afaceri românești, clerici, oameni de știință și cultură, jurnaliști și compatrioți”.

În discursul său, noul ambasador rus la București, Vladimir Lipaev, a declarat că „originile crizei actuale din Ucraina izvorăsc din expansiunea neocolonială a statelor NATO și ale Uniunii Europene, care sunt obișnuite să-și construiască bunăstarea în detrimentul altor popoare și al resurselor lor naturale.

Rusia luptă astăzi nu numai pentru propria libertate și suveranitate, ci și pentru dreptul tuturor țărilor care se străduiesc să urmeze un curs independent orientat la nivel național, de a spune «nu» revendicărilor geopolitice și geo-economice ale «Occidentului colectiv», care nu se poate împăca cu faptul că în secolul al XXI-lea cineva îndrăznește să-i reziste”, potrivit comunicatului.

România, „curs neprietenos față de Rusia”

El a mai spus că Moscova este deschisă la discuții „pașnice”, dar nu recunoaște summitul care va fi organizat peste câteva zile în Elveția, unde Rusia nu a fost invitată. 

„Rusia, conștientă de responsabilitatea sa față de soarta umanității, este pregătită pentru un dialog pașnic, ținând cont de interesele sale legitime. Cu toate acestea, ea nu acceptă ultimatumul pe care organizatorii așa-numitului „summit al păcii”, care va avea loc în următoarele zile în Elveția, vor să i le prezinte”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Europa impune sancțiuni asupra petrolierelor rusești ce alimentează mașina de război a lui Putin

Vladimir Lipaev a mai adăugat și că Rusia este dispusă să reia „legăturile rupte” cu România, pentru că cele douățări au istorie, cultură și tradiții comune, dar depinde de România, care are o atitudine „neprietenoasă”.  

„Ambasadorul a subliniat că Rusia și România au potențialul de a relansa legăturile rupte, ceea ce se datorează factorului geografic, istoric și cultural, precum și, nu în ultimul rând, atașamentului popoarelor țărilor noastre față de religia ortodoxă și valorile sale tradiționale. Cu toate acestea, realizarea unui astfel de potențial va depinde de disponibilitatea României de a-și abandona cursul neprietenos față de Rusia”, potrivit sursei citate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te