Nu mai puțin de 41% dintre români consideră că securitatea României este amenințată în prezent de acțiunile altui stat, 54% cred contrariul, iar 5% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.
Dintre cei care au răspuns afirmativ la întrebarea de mai sus, 43% au indicat Rusia drept principală amenințare, Ungaria s-a clasat a doua, cu 27%, iar pe poziția a treia, surprinzător, Uniunea Europeană, cu 20%. Ierarhia este completată de Ucraina (6%) și SUA (4%).
În prezent, România are cea mai dificilă/tulbure relație în regiune cu Rusia (47%), Ungaria (32%), Bulgaria (10%), Serbia (6%), Ucraina(4%), NS/NR (1%)
SUA, partenerul ideal
SUA este, în opinia celor mai mulți respondenți, 30%, partenerul extern cu care România ar trebui să aibă cea mai bună relație / partenerul extern cel mai benefic pentru Romania. Cu 25%, UE este pe locul al doilea, China este a treia - 15%, Rusia este pe poziția a patra - 10%, Israel - 7%, Țările arabe - 7%, NȘ/NR- 6%.
Viitor european
Viitorul Romaniei trebuie să fie mai degrabă proeuropean, cred 75% dintre intervievați, 22% sunt de părere că este necesară o apropiere de state precum China, India, Rusia, Brazilia, iar 1% nu au știut sau nu au răspuns.
85% dintre repondenți consideră că apartenența României la UE a generat beneficii pentru țara noastră, în timp ce 10% susțin contrariul. 5% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.
Uniunea Europeană este considerată cel mai important partener economic extern al României (45%), urmată de SUA- 35%, Rusia- 10%, Turcia- 5%, NȘ/NR- 5%.
Una dintre prioritățile de politică externă a României, pe termen scurt și mediu, ar trebui să fie, în opinia celor intervievați, consolidarea rolului țării noastre în cadrul UE (55%), cooperarea aprofundată cu SUA (40%), NS/NR- 5%.
NATO este benefic
Tot 85% dintre cei chestionați consideră că NATO oferă siguranță României, 10% afirmă contrariul, iar 5% nu știu sau nu răspund.
În opinia celor intervievați, relațiile României cu vecinii sunt foarte bune- 25%, bune- 35%, proaste- 20%, foarte proaste- 15%, iar 5% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.
În plan regional, România are cea mai bună relație cu Republica Moldova, consideră 43% dintre subiecți, urmată de Bulgaria, cu 25%, Serbia- 13% , Ungaria- 7%, Ucraina- 5%, Rusia- 4%, NS/NR- 3%
Prioritățile naționale pe care Romania ar trebui să le urmarească prin politica sa externa sunt dezvoltarea economică (41%), educația (32%), sănătatea (25%), NS/NR- 2%
Sondajul de tip OMNIBUS a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1067 de persoane adulte, are o marjă de eroare de +/-3,0% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților. Datele nu sunt ponderate.
Citește și: Eugen Tomac: „Rămânem cei mai pro-americani din sud-estul Europei”