SONDAJ CURS. Rusia, cea mai mare amenințare la adresa securității României

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.07.2018 - 17:38
Foto Gulliver/Getty Images

Românii consideră că Rusia este în prezent cea mai mare amenințare la adresa securității României, relevă un sondaj CURS, realizat în perioada 23 iunie – 1 iulie a.c. și intrat în posesia Newsweek Romania.

SHARE

Nu mai puțin de 41% dintre români consideră că securitatea României este amenințată în prezent de acțiunile altui stat, 54% cred contrariul, iar 5% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.

Dintre cei care au răspuns afirmativ la întrebarea de mai sus, 43% au indicat Rusia drept principală amenințare, Ungaria s-a clasat a doua, cu 27%, iar pe poziția a treia, surprinzător, Uniunea Europeană, cu 20%. Ierarhia este completată de  Ucraina (6%) și SUA (4%).

În prezent, România are cea mai dificilă/tulbure relație în regiune cu Rusia (47%), Ungaria (32%), Bulgaria (10%), Serbia (6%), Ucraina(4%), NS/NR (1%)

SUA, partenerul ideal

SUA este, în opinia celor mai mulți respondenți, 30%,  partenerul extern cu care România ar trebui să aibă cea mai bună relație / partenerul extern cel mai benefic pentru Romania. Cu 25%, UE este pe locul al doilea, China este a treia - 15%, Rusia este pe poziția a patra - 10%, Israel - 7%, Țările arabe - 7%, NȘ/NR- 6%. 

Viitor european

Viitorul Romaniei trebuie să fie mai degrabă proeuropean,  cred 75% dintre intervievați, 22% sunt de părere că este necesară o apropiere de state precum China, India, Rusia, Brazilia, iar 1% nu au știut sau nu au răspuns. 

85% dintre repondenți consideră că apartenența României la UE a generat beneficii pentru țara noastră, în timp ce 10% susțin contrariul. 5% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.

Uniunea Europeană este considerată cel mai important partener economic extern al României (45%), urmată de SUA- 35%, Rusia- 10%, Turcia- 5%, NȘ/NR- 5%.

Una dintre prioritățile de politică externă a României, pe termen scurt și mediu, ar trebui să fie, în opinia celor intervievați, consolidarea rolului țării noastre în cadrul UE (55%), cooperarea aprofundată cu SUA (40%), NS/NR- 5%.

NATO este benefic

Tot 85% dintre cei chestionați consideră că NATO oferă siguranță României, 10% afirmă contrariul, iar 5% nu știu sau nu răspund.

În opinia celor intervievați, relațiile României cu vecinii sunt foarte bune- 25%, bune- 35%,  proaste- 20%, foarte proaste- 15%, iar 5% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.

În plan regional, România are cea mai bună relație cu Republica Moldova, consideră 43% dintre subiecți, urmată de Bulgaria, cu 25%, Serbia- 13% , Ungaria- 7%, Ucraina- 5%, Rusia- 4%, NS/NR- 3%

Prioritățile naționale pe care Romania ar trebui să le urmarească prin politica sa externa sunt dezvoltarea economică (41%), educația (32%), sănătatea (25%), NS/NR- 2%

Sondajul de tip OMNIBUS a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1067 de persoane adulte, are o marjă de eroare de +/-3,0% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților. Datele nu sunt ponderate.

Citește și: Eugen Tomac: „Rămânem cei mai pro-americani din sud-estul Europei”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te