Sondaj AtlasIntel: Geoană, favorit la prezidențiale, Kovesi pe locul doi. Ciucă nu are șanse

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.02.2023 - 11:25
Mircea Geoană ar putea fi candidatul PSD- Foto: Profimedia Images

Dacă mâine vor avea loc alegeri prezidențiale, Mircea Geoană va primi cele mai multe voturi, devansând-o pe Laura Codruța Kövesi. La alegerile parlamentare, PSD va avea 7 procente în fața AUR și PNL, relevă datele unui sondaj făcut de compania americană AtlasIntel.

SHARE

AtlasIntel este o companie americană de sondare a opiniei publice, care a făcut măsurători exacte în alegerile prezidențiale din SUA. Sondajul integral îl puteți consulta AICI.

Potrivit sondajului, în primul tur, Mircea Geoană este preferat de aproape 23% din alegători și apare cu șase puncte procentuale în fața Laurei Codruța Kövesi în scenariul care nu include un candidat din partea PSD.

Considerând doar voturile afirmative, Geoană înregistrează 29% din intențiile de vot. Candidatul conduce în toate scenariile testate pentru al 2-lea tur de scrutin (vs. Kövesi, Ciucă, Boc și Simion).

Fosta șefă a DNA preia conducerea în scenariile pentru primul tur care îl includ pe Marcel Ciolacu, cu aproximativ 16-17% din alegători. Kövesi reușește să ajungă în turul al 2-lea în toate scenariile testate. În al 2-lea tur, Kövesi se impune în fața lui Ciolacu cu o diferență de 12 procente, dar este învinsă de Geoană (diferență de 5 procente).

Liderul AUR, George Simion, apare pe a treia poziție în cele trei scenarii testate pentru primul tur de scrutin, cu aproximativ 10% din alegători. În ipoteza ajungerii în turul al 2-lea, plauzibilă în cazul în care Diana Șoșoacă nu ar fi candidată, Simion este învins de Geoană cu o diferență de 29 procente. și de Ciolacu cu o diferență de 6 procente.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, apare cu 13% din alegători în scenariul fără Geoană și cu 6% când Geoană este candidat. Ciolacu este competitiv în scenariile pentru turul 2 împotriva lui Ciucă și Simion, dar este înfrânt de Kövesi și Boc cu o diferență de peste 7 procente.

Citește și: Cristian Diaconescu, la Newsweek Live: „Occidentul va încerca să scurteze războiul din Ucraina”

Șeful PNL, Nicolae Ciucă, este preferat de 6% până la 11% din alegători în scenariile pentru primul tur, un rezultat asemănător cu cel obținut de Șoșoacă și Drulă. În al 2-lea tur, Ciucă este învins de Geoană (diferență de 38 procente) dar apare la egalitate statistică cu Ciolacu.

PSD conduce în preferințele alegătorilor pentru alegerile parlamentare cu 25% din voturile afirmative. AUR și PNL apar cu 18% și respectiv 17% din voturi, în schimb ce USR se află pe a 4-a poziție cu 12%.

Citește și: Se încinge lupta pentru Primăria Capitalei: Nicușor Dan a crescut în sondaje. O „presează” pe Firea

În comparație cu ultimele alegeri parlamentare, doar AUR demonstrează o evoluție ascendentă în schimb ce PSD, PNL și USR și-au pierdut din susținători.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te