Sindicatele au redescoperit protestul. CNSRL, Sanitas și sindicatul polițiștilor, colaborări cu PSD

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 04.01.2021 - 18:31
În iulie 2020, reprezentanții Sanitas au protestat la Guvern. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Sindicatele redescoperă brusc protestul în stradă de fiecare dată când PSD nu mai e la guvernare. Lista de nemulțumiri se umple repede: ba că salariul minim e prea mic, ba că bugetarii vor venituri mai mari. Când revine PSD la putere, sindicatele se retrag cuminți în cușcă.

SHARE

Marile sindicate din România mai au în prezent doar două mari scopuri: să pună presiune pe orice alt partid aflat la guvernare decât PSD și să fie rampă de lansare spre Parlament a sindicaliștilor șefi. Asta dacă nu au ghinionul să își încheie cariera în închisoare, pentru corupție.

Cel mai recent exemplu de bună colaborare între sindicate și PSD este cel al lui Dumitru Coarnă, președintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, care a devenit din 6 decembrie deputat din  partea Partidului Social Democrat. 

De altfel, marile sindicate nici nu mai ascund că au devenit brațul armat cu pancarte al PSD. 

În noiembrie 2019, CNSRL Frăția a semnat un protocol de colaborare cu partidul condus pe atunci de Viorica Dăncilă. Protocolul a fost semnat la timp, căci guvernarea tocmai fusese preluată de PNL. 

Liderul sindical Leonard Bărăscu, care a semnat acordul din partea CNSLR Frăția, a susținut că această confederație intră într-o perioadă de „permanentă opoziție”. „Intrăm într-o perioadă în care noi suntem în opoziţie permanentă faţă de ceea ce se întâmplă în câmpul de lucru politic. (...) Vom respecta ceea ce este scris în acord, pentru că sprijinul trebuie să fie reciproc, un sprijin pe care îl vom da din toate punctele de vedere şi va fi transmis şi în teritoriu. Să nu pierdem ceea ce am reuşit să obţinem, iar social-democraţia să fie o bază a ceea ce şi-a propus CNSLR Frăţia acum 30 de ani, când a fost înfiinţată", a afirmat Leonard Bărăscu. 

PSD şi confederaţia sindicală CNSRL Frăţia au mai semnat și în 2008 un protocol de colaborare.

Leonard Bărăscu este și președintele Federației Sanitas, care reprezintă cadrele medii sanitare. Această organizație a organizat mai multe proteste în 2020, pentru „acordarea unor drepturi salariale caracteristice situaţiei epidemiologice în care ne aflăm din cauza răspândirii noului virus SARS-COV-2”

De asemenea, Leonard Bărăscu este și unul dintre cei mai bogați sindicaliști. 

Citește și: Sindicatele din CNSLR Frăția se aliază oficial cu PSD, după ce PNL a preluat guvernarea

Același protocol a fost semnat și de Uniunea Militarilor și Polițiștilor “Mihai Viteazul”, care a și anunțat, în 2019, că o susține pe Viorica Dăncilă în cursa pentru Cotroceni.

„Decizia a fost luată în urma întâlnirii conducerii Uniunii cu președintele PSD, Viorica Dăncilă, întâlnire încheiată cu semnarea, în data de 14.11.2019, a unui Protocol de colaborare.  

Potrivit Protocolului, PSD va continua să apere, împreună cu Uniunea Militarilor si Polițiștilor Mihai Viteazul demnitatea și drepturile militarilor si polițiștilor, activi și rezerviști, din toate instituțiile din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională”, se arată într-un comunicat al organizației sindicale.

 

Factorii poștali, folosiți de PSD prin voia sindicatului

În 2019, Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, reprezentat de Matei Brătianu, a considerat oportună semnarea, la rândul său, a unui protocol cu PSD, prin care reprezentanții sindicatului să culeagă din teritoriu informații pentru partidul condus atunci de Liviu Dragnea.

Sindicaliștii ar fi trebuit să informeze PSD despre probleme ale comunităților, reacții din teritoriu ca urmare a unor decizii ale ale executivului ori decizii și politici ale administrației publice locale. De asemenea, sindicatul, prin reprezentanții săi ar urma să participe la întâlniri și dezbateri ale candidaților PSD,  potrivit Hotnews.

Matei Brătianu a fost deputat PSD și a fost membru în conducerea Blocului Național Sindical (BNS). 

 

Controversele din jurul lui Vasile Marica

Inspectorii ANI aveau informaţii că averea soţilor Marica era nejustificată în raport cu veniturile anuale. Conform declaraţiei de avere de la acea vreme, cei doi soţi au o vilă, un apartament , un teren, două maşini, şi mari sume de bani în conturi.

Verificările ANI s-au făcut după ce numele lui Marica a fost pronuntat în dosarul „corupţie la vamă”. O angajată a Directiei Regionale Vamale Bucureşti a susţinut că i-ar fi plătit acestuia 20.000 de dolari pentru a obţine un post de inspector vamal, scria B1.

Un fost şef al Vămii Giurgiu a declarat că Vasile Marica ar fi fost implicat în colectarea şpăgii din punctele vamale şi că ar luat cota parte de la colegii care vor să avanseze în post.

Totuși, ulterior, DNA a menționat că Vasile Marica nu este învinuit în nici un dosar penal. 

În schimb, PSD a sărit în apărarea liderilor de sindicat. Senatorul PSD Georgică Severin declara în 2011 că demersurile Agenției Naționale de Integritate de verificare a averilor liderilor sindicali sunt făcute la comandă politică.

Mai recent, în 2020, fostul senator PSD Liviu Pop, fost sindicalist în învățământ, a depus o inițiativă legislativă de modificare a legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate, prin care liderii de sindicat să nu mai fie obligați să depună anual declarații de avere.

Liviu Pop, care între timp nu a mai prins loc în Parlament, susținea că dacă se menține obligația pentru sindicaliști atunci ar trebui ca și patronatele și conducătorii ONG-urilor să depună anual declarații de avere. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te