Acesta a câștigat în fața senatorului Oprea care a fost susținut de către președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu. Șerban Nicolae are șanse să fie validat drept președintele Senatului în condițiile în care PSD controlează majoritatea în această cameră.
În cursa internă s-au înscris și Titus Corlățean și Niculae Bădălău. Votul a fost secret iar în primă instanță voturile au fost împărțite între cei patru candidați. La al doilea tur, Nicolae a câștigat bătălia internă cu 35 de voturi ”pentru„ în fața contracandidatului său Radu Oprea, care a obținut doar 24 de voturi.
În 2019 Comitetul Executiv al PSD a decis ca Șerban Nicolae să nu mai fie liderul grupului PSD la Senat, în locul acestuia fiind propus viceliderul grupului, senatorul de Mehedinți Liviu Lucian Mazilu. Propunerea a fost făcută de Viorica Dăncilă după ce Șerban Nicolae anunțase că senatorii social-democrați nu-l vor vota pe Mugur Isărescu ca guvernator BNR, deși premierul anunțase anterior că PSD și ALDE au decis în coaliție să îl susțină pe Isărescu.
Pe 3 februarie, Teodor Meleșcanu a demisionat de la șefia Senatului, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale. Pe 22 ianuarie, CCR stabilise că alegerea sa a fost una contrară legii fundamentale.
”Am decis să mă retrag din funcția de președinte al Senatului, deși nu a fost publiată decizia CCR”, a anunțat Meleșcanu, în plenul Senatului.
Conducerea interimară a Senatului este asigurată în prezent de senatorul PSD Titus Corlățean. Senatorii urmează să alegă președintele Camerei, miercuri, 26 februarie. Contracandidatul lui Șerban Nicolae este senatoarea Alina Gorghiu, susținută de PNL