Romanița Iordache, expertă în drepturile omului, explică cum va fi afectată România de decizia CJUE

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 06.06.2018 - 11:24
Romanița Iordache, avocata cuplului Coman-Hamilton, Iustina Ionescu, și Adrian Coman (FOTO: ACCEPT)

Romanița Iordache, expertă în drepturile omului și membră a rețelei European Equality Law Network, înființată de Comisia Europeană, arată cum va afecta decizia CJUE legislația românească.

SHARE

Romanița Iordache, care a oferit expertiză în cazul românului Adrian Coman, căsătorit cu americanul Clai Hamilton, a explicat, pentru Newsweek România, că, după decizia Curții de Justiție a UE, CCR ar trebui fie doar să constate neconstituționalitatea ridicată de cuplu, fie să recomande modificarea Codului Civil, care stipulează că familia poate fi întemeiată doar prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie. 

CITEȘTE ȘI: Șeful CNCD: România va trebui să adopte o formă de parteneriat civil

Jurista a explicat că, cel mai probabil, peste două zile, Curtea Constituțională va amâna din nou cazul celor doi, întrucât decizia CJUE nu le-a fost comunicată în avans judecătorilor constituționali. 

”În mod normal, CCR, cu toate problemele ei, ar trebui să ajungă la concluzia că cele două articole din Codul Civil sunt neconstituționale. Aici, apar două variante: există o variantă mai conservatoare, în care Curtea constată neconstituționalitatea și mergem înapoi la Judecătoria Sectorului 5 (unde se judecă procesul celor doi, n.r.) sau Curtea face ceea ce ar fi normal, să interpreteze care este formula pe care legiuitorul ar trebui să o adopte și, atunci, Parlamentul ar intra pe o procedură accelerată a legislației pentru parteneriat civil”.

CITEȘTE ȘI : Judecătorul Danileț: România nu poate refuza să recunoască căsătoria gay-ilor încheiată în UE

Prima oară când Curtea de la Luxemburg folosește termenul de ”familie”

”Mie mi-e clar că, după ziua de azi, tuturor ar trebui să ne fie clar că soții de același sex sunt soți. Curtea spune asta, că e o familie normală și e prima dată când CJUE folosește termenul de "familie". Am avut decizii date de Strasbourg, dar la Luxemburg este prima dată, este un caz istoric în a defini familia de același sex în dreptul comunitar și este un caz istoric care arată și care este identitatea Uniunii Europene. Până la urmă, UE nu a fost construită pe coerciție, ci pe o uniune a valorilor - demnitate și respect pentru drepturile omului, inclusiv viața de familie. Astăzi, Curtea a transmis un mesaj statelor membre, explicându-le că tradițiile constituționale , tradițiile culturale proprii , conservatorismul social din fiecare societate pot merge mai departe, atâta timp cât nu împiedică drepturile prevăzute de directivele europene. De fapt, asta înseamnă UE: suntem diferiți, însă ne unește setul acesta de valori, pe care nu îl putem suspenda,doar pentru că suntem homofobi”, a mai spus Romanița Iordache. 


CJUE a decis, marți, că persoanele de același sex căsătorite se bucură de aceleași drepturi ca și persoanele căsătorite de sexe diferite, în țările membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește libera circulație. 

Decizia instanței europene a fost luată în cazul românului Adrian Coman, căsătorit în Belgia cu americanul Clai Hamilton, a căror căsătorie nu a fost recunoscută de statul român, care a refuzat să îi acorde drept de ședere americanului. Atunci, cuplul a decis să dea în judecată statul român.  

CITEȘTE ȘI:  UPDATE Curtea de Justiție a UE recunoaște dreptul de reședință pentru soțul gay al unui român

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te