Votul la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, din 30 noiembrie şi 1 decembrie 2024, a început vineri la 20.00 ora României, când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă, la ora locală 7.00.
Citește și: Efectele alegerii lui Călin Georgescu: ratele și motorina au explodat. Bursa a intrat pe roşu
Românii își aleg Parlamentul. Votul a început în străinătate, din Noua Zeelandă
Peste 6.000 de români au votat în străinătate până sâmbătă la 8.00 (ora României), la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prin corespondenţă au votat 4.343 de alegători, conform datelor oficiale.
În străinătate votarea se desfăşoară în 950 de secţii, pe durata a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7,00 - 21,00 (ora locală), şi duminică, 1 decembrie, între orele 7,00 - 21,00 (ora locală).
Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore.
Citește și: France Presse, despre situația politică din România: „HAOS!”
Secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii şi Canadei vor fi ultimele care se vor deschide şi totodată ultimele care se vor închide, luni 2 decembrie, la 7.00 ora României.
Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, aceştia putând vota până cel mult la ora 23,59.
Turiștii români nu pot vot în străinătate
Turiştii, cetăţeni români cu domiciliul în România care se află în străinătate în ziua votării, nu pot vota la alegerile parlamentare din 30 noiembrie - 1 decembrie 2024.
Pot vota la alegerile pentru Parlamentul României, cetăţenii români care fac dovada domiciliului în străinătate cu paşaportul simplu electronic pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS) aflat în termen de valabilitate, sau a reşedinţei în străinătate, prin prezentarea unui document care o atestă, precizează Ministerul Afacerilor Externe.
Documentul care atestă reşedinţa în străinătate trebuie însoţit de un document de identitate, aflat în termen de valabilitate, emis de autorităţile române.
Posesorii de CRDS nu mai trebuie să prezinte un alt document pentru a putea vota la secţiile de peste hotare.
Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate, în funcţie de stat, este disponibilă la următorul AICI.
Localurile secţiilor de votare din străinătate sunt monitorizate video.
Optsprezece formaţiuni şi doi independenţi au intrat în cursa pentru noul Legislativ din partea diasporei.