Acest prim-ministru interimar este liderul interimar al PNL, fost partid de guvernământ. Fost - pentru că guvernul din care făcea parte nu mai există, fiind demisionar, în urma demisiei prim-ministrului, care este liderul PSD, alt fost partid de guvernământ.
Dar premierul interimar este şi liderul interimar al PNL, pentru că îl înlocuieşte pe liderul partidului, care este preşedinte interimar.
Acest preşedinte interimar este preşedintele Senatului României, unde a lăsat un coleg de partid preşedinte interimar. În acest timp, criza economică, provocată de fostul guvern de anul trecut, bântuie ţara şi se pregăteşte să explodeze.
România poate ajunge la ratingul junk, dacă criza politică nu ia sfârşit rapid
Agenția de rating S&P Global a avertizat că actualele tulburări politice din România ameninţă tot mai mult râvnitul rating de credit investment grade al țării.
Piețele financiare din România au fost zguduite în această săptămână după ce victoria candidatului prezidențial de extremă dreapta, George Simion, în primul tur de scrutin a adâncit criza politică din a doua cea mai mare economie a Europei Centrale, scrie Reuters.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a demisionat în urma rezultatului, declanșând prăbușirea guvernului pro-occidental de coaliție și generând îngrijorări majore cu privire la problemele financiare ale țării.
Citeşte şi: Avertismentul unui specialist din BNR: ”Dacă nu schimbăm direcția vaporului, Titanic scrie pe noi”
Un sondaj a arătat că Simion, un eurosceptic vocal, este favorit să câștige turul doi decisiv din 18 mai.
S&P a avertizat că procesul de luare a deciziilor va deveni mai fragmentat și mai instabil în următoarele luni, indiferent de rezultat, ceea ce va duce la „performanțe economice, fiscale și externe mai slabe decât ipotezele noastre deja pesimiste”.
România are în prezent un rating de BBB- de la S&P și Fitch și un echivalent Baa3 de la Moody’s. Toate cele trei agenții au o perspectivă negativă.
Citeşte şi: România în colaps. Expert financiar: Președinția lui Simion ar duce la pierderea fondurilor europene
Acestea sunt cele mai mici ratinguri din categoria investment grade, ceea ce înseamnă că orice retrogradare va împinge România în categoria așa-numită „junk” (speculativă).
Această categorie este de obicei evitată de marii investitorii internaționali, foarte conservatori, ceea ce duce la creșterea costurilor de împrumut, prin emisiunile de bonduri.
Bucureștiul are deja cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, depășind 9% din PIB.
Cam atâţia au mai rămas - Foto: Pexels/Jan Krukau
Situația politică afectează și principalele surse de finanțare ale țării, a declarat S&P, iar accesul pe piața Eurobondurilor a fost „slăbit... ceea ce pune presiune pe cursul de schimb și pe piața obligațiunilor interne”.
Leul românesc a scăzut cu aproape 3% față de euro, ceea ce a forțat banca centrală să intervină, pentru a încerca să-l stabilizeze.