Robert Sighiartău, PNL: Alegerile locale trebuie să aibă loc, pentru a ne ocupa cu toții de pandemie

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 30.07.2020 - 12:38
Robert Sighiartău

Alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura cu greutate anul acesta și din cauza unui factor care a fost puțin discutat până acum: mulți dintre cei care au participat anul trecut ca delegați sau observatori nu mai vor să o facă și acum, de teama coronavirusului.

SHARE

Pe forumurile online ale observatorilor se vorbește deja despre faptul că mulți dintre ei nu mai doresc să se implice și pe 27 septembrie în supravegherea alegerilor locale. Situația e identică și când vine vorba de delegații din partea partidelor. 

Newsweek România a discutat cu reprezentanții a doua dintre formațiunile politice implicate în procesul electoral și cu două organizații civice care au avut observatori în secțiile de votare, pentru a afla cum s-au pregătit pentru această situație.

Citește și: ALERTĂ Frica de coronavirus a observatorilor și membrilor de secții pune în pericol alegerile locale

Premierul Ludovic Orban a declarat recent că în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale nu se vor putea organiza adunări publice și mitinguri electorale, iar dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască. 

Liderul PNL a recomandat să se opteze pentru o campanie mai intensă prin media și pe online.

„În organizarea secţiilor de vot, evident, trebuie să iei nişte măsuri legate de numărul maxim de persoane care să intre, se stă la coadă la anumită distanţă, trebuie dezinfectanţi, măşti de protecţie, toate regulile trebuie respectate”, a declarat premierul. 

Guvernul urmează să elaboreze un ghid pentru alegerile locale, cu regulile sanitare care trebuie urmate de candidați, cei implicați în procesul electoral și alegători.

Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, a explicat pentru Newsweek România că deocamdată partidul nu are probleme cu desemnarea delegaților în secțiile de votare.

„Vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura protecția celor care sunt implicați în procesul electoral, asigurându-le și noi măști și dezinfectanți pe lângă cele date, presupun, de Autoritatea Electorală Permanentă.

E adevărat că e o situație specială și trebuie să avem grijă de sănătatea alegătorilor, a candidaților și a celor implicați în secțiile de votare, dar cred că, cu atenție, alegerile se pot desfășura în siguranță și democratic”, a menționat secretarul general al PNL.

Robert Sighiartău este de părere că amânarea alegerilor locale nu face decât să prelungească lupta politică, pe alocuri cu accente de iresponsabilitate, cu efecte negative asupra modului în care este controlată răspândirea Sars-COV 2.

„Nu cred că amânarea alegerilor locale e o soluție, pentru că iată ce se întâmplă din cauza faptului că suntem într-o continuă campanie electorală: politicieni și primari populiști fac declarații iresponsabile cu privire la gravitatea virusului sau aruncă cu bani doar din interes politic.

O dată ce am depăși aceste alegeri, ne-am putea concentra toți, nu doar guvernul, pe ceea ce trebuie făcut în lupta cu pandemia.

Desigur, organizarea scrutinului trebuie să aibă în prim plan protejarea sănătății tuturor celor implicați, de la candidați la alegători”, a menționat liberalul.

Și președintele Klaus Iohannis a abordat tema alegerilor locale și a pericolului de contaminare din ziua scrutinului.

Citește și: VIDEO Iohannis: PSD, cu cinism inimaginabil, a tergiversat adoptarea legii carantinei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te