Renate Weber a fost numită Avocat al Poporului, în locul lui Ciorbea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.06.2019 - 17:33
Renate Weber. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Renate Weber, propunerea ALDE, a fost numită miercuri de Parlament în funcția de Avocat al Poporului, după ce mandatul lui Victor Ciorbea expirase de două luni.

SHARE

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor i-au validat miercuri dimineață, prin vot în unanimitate, pe toți cei trei candidaţi propuşi pentru funcţia de Avocat al Poporului, constatând că aceştia au îndeplinit condiţiile pentru a candida.

Propunerile care au fost avansate de grupurile parlamentare sunt Renate Weber din partea PSD – ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi UDMR) şi Cătălin Voinea Mic, din partea PMP.

Renate Weber a obținut 208 voturi pentru și 134 împotrivă. 

Peter Eckstein-Kovacs a primit 109 voturi pentru; 233 împotrivă, iar Constantin Voinea-Mic: 16 voturi pentru; 326 împotrivă. 

„Ştiu ce lucruri mi-ar plăcea să le văd un pic schimbate la instituţie, mai ales în ceea ce priveşte comunicarea publică şi ideea că libertăţile şi drepturile sunt importante şi că fiecăruia dintre noi trebuie să ne pese nu numai când e vorba de drepturile noastre, ci şi de drepturile celorlalţi.

Instituţia a fost politizată prin schimbările legislative şi apoi constituţionale din 2003, ea a căpătat competenţe în plus faţă de misiunea ei iniţială, apărarea drepturilor şi libertăţilor, şi a căpătat competenţe în ceea ce priveşte sesizările de neconstituţionalitate ale legilor. Din ceea ce ştiu eu, Avocatul Poporului din România este singura instituţie din Europa care are asemenea competenţe”, a declarat Renate Weber, la audierea din Parlament.

Aceasta a menţionat că atenţia publică nu a mai fost îndreptată în ultimii ani pe dimensiunea instituţiei de a apăra drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, ci s-a mutat pe zona atacării la CCR, de către Avocatul Poporului în special, a ordonanţelor de urgenţă.

„Văd o delăsare din partea cetăţenilor când e vorba de drepturile lor.(…) Văd o uşurătate care pe mine mă pune pe gânduri, pentru că ştiu cât de uşor e, după ce ai creat o breşă de încălcare a unui drept, să continui cu alte abuzuri. Mi-ar face mare plăcere să găsesc o formulă prin care oamenii din ţara aceasta să înţeleagă cât este de importantă respectarea drepturilor pe care ei le au (…) E o activitate de apărare a lor care nu trebuie să înceteze nicio clipă”, a precizat Renate Weber.

Fostul europarlamentar consideră că numărul ordonanţelor de urgenţă trebuie „evitate, reduse la minim”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.