Remus Pricopie, SNSPA, ”Nu cred că această coaliție va rezista până în decembrie”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.06.2024 - 12:08
Remus Pricopie, SNSPA, ”Nu cred că această coaliție va rezista până în decembrie” - Foto: Facebook / Remus Pricopie

Remus Pricopie, rectorul SNSPA este de părere că dacă președinții PNL și PSD intră într-un conflict electoral direct nu crede că această coaliție va rezista până în decembrie ”când expiră mandatul Parlamentul, deci într-un fel, expiră și mandatul Guvernului”.

SHARE

Remus Pricopie, rectorul SNSPA este de părere că dacă președinții PNL și PSD intră într-un conflict electoral direct nu crede că această coaliție va rezista până în decembrie ”când expiră mandatul Parlamentul, deci într-un fel, expiră și mandatul Guvernului”.

Profesorul este de părere că ”dacă nu se găsește o formulă de a trece peste anul electoral într-o manieră cât se poate de echilibrată, riscăm de fapt să pierdem ceea ce oarecum am câștigat”.

Remus Pricopie, SNSPA, ”Nu cred că această coaliție va rezista până în decembrie”

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a comentat la Europa FM situația politică din România. El nu crede că va mai rezista coaliția de guvernare dacă liderii celor două partide, PSD și PNL se vor ataca încontinuu.

 „Dacă ne uităm numai în ultimii trei ani, de când avem această coaliție, atunci când se înțeleg doar din priviri nu e bine, nu avem dezbatere, competiție de idei, nu mai sunt două partide, e un singur partid comasat, nu mai avem democrație.

Citește și: Ce spune rectorul SNSPA, Remus Pricopie, despre alegerile din 9 iunie

Dacă încep să aibă competiție de idei și chiar conflicte, atunci iar avem diverse abordări. Eu cred că de data aceasta este firesc să crească temperatura – ați spus de temperatură.

Alegerile europene și alegerile locale au fost făcute oarecum într-un anume tip de colaborare, deși la nivel local au fost multe conflicte și multe războaie electorale puternice, dar nu s-au văzut foarte tare la București”, a comentat Pricopie.

El spune că partidele din România consideră alegerile prezidențiale cele mai importante și că politicienii consideră că dacă nu câștigă aceste alegeri nu câștigfă deloc. 

„Aici avem, însă, alegerile prezidențiale pe care partidele din România le consideră cele mai importante. Rămâne de văzut dacă ne uităm în Constituție, dacă ne uităm în practica politică ce rol joacă președintele, cât de important e Parlamentul și Guvernul.

Însă, politicienilor români le-a intrat în cap că dacă nu câștigi prezidențialele nu câștigi. Și mai este și o poziție care, într-un fel, setează scena politică pentru 5-10 ani. Iar cele două partide încearcă să evalueze cum ar putea să câștige”, a mai spus Remus Pricopie.

Profesorul este de părere că trebuie găsită o formulă de a trece peste anul electoral și este nevoie ca cei doi președinți de partid să nu intre în conflict electoral.

„Din start, eu nu mai văd conceptul de colaborare nici într-o parte, nici în cealaltă. Eu am spus de un an de zile că dacă nu se găsește o formulă de a trece peste anul electoral într-o manieră cât se poate de echilibrată, riscăm de fapt să pierdem ceea ce oarecum am câștigat – o coerență a politicilor și o concentrare pe problemele geopolitice complicate în care se află România.

Citește și: Rectorul SNSPA, Remus Pricopie: Comportamentul infracțional al lui George Simion este bine cunoscut

Da, dacă cei doi președinți de partid intră într-un conflict electoral direct eu nu cred că această coaliție va rezista până în decembrie când expiră mandatul Parlamentul, deci într-un fel, expiră și mandatul Guvernului”, a mai spus Remus Pricopie la Europa FM.

PNL și PSD nu au căzut de acord, la ultima ședință a coaliției, asupra datei alegerilor. PNL a propus un nou calendar – pentru luna noiembrie. În replică, PSD a cerut ministrului de Interne – Cătălin Predoiu – să pregătească o Hotărâre de Guvern privind data alegerilor: fie la 15 septembrie primul tur, fie la 29 septembrie primul tur. Cătălin Predoiu ar trebui să prezinte Hotărârea de Guvern vineri, 28 iunie 2024. Dacă ministrul de Interne nu inițiază Hotărârea de Guvern vineri, alegerile prezidențiale vor avea loc la termen – în luna noiembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te