Rareş Bogdan: Klaus Iohannis ar fi un excepţional înalt reprezentant pentru politică externă al UE

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.10.2023 - 19:49
Rareş Bogdan despre Klaus Iohannis - Foto: Profimedia Images

Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan susţine că Klaus Iohannis ar fi cu siguranţă "un excepţional înalt reprezentant pentru politică externă al UE la experienţa pe care o are", dar poate fi şi preşedintele Consiliului European.

SHARE

Consiliul European reuneşte şefii de stat şi de guvern din statele UE. Numele preşedintelui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat în trecut şi pentru poziţia de secretar general NATO.

”Klaus Iohannis ar fi cu siguranţă un excepţional Înalt Reprezentant la experienţa pe care o are, la echilibrul pe care îl are, fiind un om raţional, un european convins. Dar poate fi şi preşedintele Consiliului European. De ce nu?”, s-a întrebat retoric eurodeputatul liberal.

Rareş Bogdan despre Klaus Iohannis

ÎŞi liderul UDMR Kelemen Hunor a fost întrebat dacă îl vede pe preşedintele Klaus Iohannis într-o funcţie europeană, după încheierea mandatului, eventual în cea de Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE

“Aici e o chestiune extrem de complicată. Nu se poate răspunde la această întrebare fără să intri în detaliile coaliţiei şi ce se va întâmpla în anul viitor. Ca să fii Înaltul Reprezentant trebuie să te propună guvernul ţării respective.

Acum, Ciolacu, fiind premierul coaliţiei şi guvernului, trebuie să îl propună pe Iohannis. Ce va spune în partid? Şi partidul ce va spune? Bravo, aşa am vrut şi noi.

Citeşte şi: Ce și-ar lua Rareș Bogdan cu 100 lei de la magazin: Pâine, unsoare și roșii, printre preferate

Asta înseamnă că PSD-ul va avea un candidat comun la prezidenţiale, bănuiesc că sunt câteva chestiuni care trebuie văzute.

Alegerile sunt una după alta, undeva în iulie, august anul viitor trebuie să propui comisar, care, ok, poate să fie pus în funcţie în decembrie, ca să fie mandatul întreg, dar trebuie să ai şi un candidat.

PSD-ul ar trebui să renunţe la a pune un comisar european, ar trebui să renunţe la a pune un candidat la prezidenţiale. În favoarea cui? Pentru liberali?

Citeşte şi: Rareș Bogdan: „Cea mai mare surpriză în alegerile din 2024 o va reprezenta AUR”

Comisar pentru liberal, preşedinte pentru liberali, după 20 de ani când ei spun că am putea câştiga alegerile prezidenţiale? Lucrurile devin extrem de complicate.

Eu nu spun că nu se poate ajunge”, a afirmat liderul UDMR, conform News.ro. El consideră că nici situaţia din Uniunea Europeană nu este una care să îl avantajeze pe Klaus Iohannis.

“În politică nu se fac cadouri, pe de o parte. Pe de altă parte, bineînţeles că după aceea rămâne discuţia cu viitorul şef de comisie. Pentru cine? Ce portofoliu dă?

Politică europeană

Nu ştim cine va fi viitorul şef de Comisie Europeană. Sunt poziţii care se împart politic, preşedintele Comisiei, preşedintele Parlamentului, Înaltul Reprezentant şi preşedintele Consiliului.

Partidul Popular European, din păcate, stă prost în acest moment.

Noi avem şapte reprezentanţi în Consiliu, şapte. Niciodată nu am stat atât de prost. Cel mai puternic stat este Austria. Ceilalţi sunt Cipru, Grecia, România, ţările baltice. State mici.

Factorul alegeri europarlamentare

Până la urmă, în ecuaţia europeană şi în ceea ce priveşte deciziile mari nu sunt state extrem de influente. Mai puţin Austria. Bineînţeles că după alegerile europarlamentare aceste patru funcţii se împart.

Eu nu cred că Partidul Popular European, din păcate, va prinde mai mult de două poziţii. Din astea va dori şefia Comisia şi eventual Parlamentului.

Dar acum depinde de mandate. Putem discuta mult despre viitorul domnului Iohannis, dacă doriţi, dar va depinde extrem de puţin de domnul Iohannis”, a explicat liderul UDMR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te