Anterior, miercuri, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a anunțat că parlamentarii vor respinge articolul care prevede majorarea pensiilor cu doar 14% și vor vota revenirea la creșterea punctului de pensie cu 40%.
„Vom modifica Ordonanța de Urgență a Guvernului care privește rectificarea bugetară. O să o modificăm pentru că ea prevede majorarea pensiilor cu doar 14% și nu cu 40% așa cum spune legea. Nu vom tolera furtul din banii care se cuvin pensionarilor și nu vom accepta să fie bani pentru cumpărat parlamentari, pentru echipamente la suprapreț, pentru servicii secrete, pentru avioane și rachete și tocmai când ajungem la mărirea pensiilor bugetul se termină!
Domnilor Iohannis și Orban, nu vi se pare ciudat că doar atunci când este vorba de bani pentru pensionarii cu pensii mici și pentru alocații pentru copiii țării, brusc, țara este în pericol de faliment???
Reveniți cu picioarele pe pământ pentru că și dacă ați scăpat de votul din Parlament riscați să nu scăpați de furia poporului pe gâtul căruia țineți apăsat piciorul!", a scris, pe Facebook, senatorul Călin Popescu Tăriceanu.
Un anunț similar a fost făcut anterior de liderul deputaților social-democrați.
"Astăzi am convocat ședința Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Am distribuit către comisii rectificarea bugetară și probabil că săptămâna viitoare și vom elimina acea diminuare a majorării punctului de pensie, cu 26%, pe care a făcut-o Guvernul Orban", a spus Alfred Simonis.
Guvernul ar putea ataca legea la CCR
Premierul Ludovic Orban a făcut apel la membrii Legislativului să fie responsabili și să voteze rectificarea bugetară în forma înaintată de Guvern.
El spune că orice cheltuială suplimentară introdusă în dezbaterea ordonanței de urgență referitoare la rectificarea bugetară se va întoarce împotriva tuturor românilor.
„Solicit parlamentarilor să susțină OUG de rectificare a bugetului, pentru că e construită analizelor, studiilor de impact și a resurselor efective de care dispunem. Orice cheltuială suplimentară introdusă în dezbaterea OUG se va întoarce împotriva tuturor românilor, va accentua dezechilibrele și riscă să compromită perspectivele de relansare economică pe care le-am construit pe termen mediu și lung.
Și așa am făcut eforturi extrem de mari pentru a găsi resurse să creștem veniturile unor categorii importante, să creștem punctul de pensie, să găsim resurse pentru a susține creșterea alocațiilor pentru copii, pentru administrațiile locale pentru a putea face față în lupta cu pandemia”, a afirmat prim-ministrul Orban.
Întrebat ce va face dacă Parlamentul respinge articolul care prevede majorarea pensiilor cu doar 14% și revenirea la creșterea punctului de pensie cu 40%, el a răspuns că va ataca la CCR orice modificare a ordonanței, pentru că nu sunt resurse.
„Proiectul a fost votat de mult. Nu a avut la bază nimic, niciun fel de analiză, de prognoză. A fost adoptat într-o perioadă în care nu era pandemie, nu era criză economică. Trăim într-o nouă realitate. PSD trebuie să înțeleagă că acest mod iresponsabil de a face politică nu mai poate continua, pentru că va face rău fiecărui român”, mai spune Orban.
În rectificare bugetară aprobată la mijlocul lunii trecute de Executiv, portofoliile privind Sănătatea, Educaţia şi Munca vor primi mai mulți bani. De asemenea, cresc alocaţiile, pensiile şi salariile din domeniile aflate în prima linie a luptei cu pandemia. Creşte, însă, şi deficitul bugetar.
Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, spunea că economia a scăzut cu 3,9% în primul semestru al acestui an, iar deficitul bugetar era estimat la 8,6% din PIB.
“Efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor cu 20% se ridică la circa 600 de milioane de lei, iar cel pentru majorarea pensiilor (creștere cu 14% a punctului de pensie) ajunge la aproape 4 miliarde de lei în plus la bugetul pensiilor”, a precizat Florin Cîțu.