Primarul orașului Budapesta: "Mi-e rușine că Ungaria lui Orban este văzută ca o țară aliată Rusiei"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.11.2022 - 11:58

Europa vede politica maghiară ca fiind monolitică. Viktor Orbán a câștigat alegerile pentru a patra oară și a obținut o majoritate constituțională cu sloganul "dușmanii care înconjoară Ungaria". De asemenea, el este un cunoscut prieten a lui Putin, iar asta se vede tot mai mult.

SHARE

În realitate, situația este mult mai diversă. Cel mai bun indicator este că, câștigând în sate, în orașele mici, în rândul "diasporei", Orbán aproape că a pierdut controlul asupra capitalului educat.

Ales în 2019, primarul Budapestei, Gergely Karácsony, rămâne cel mai popular politician al orașului și reprezintă "cealaltă Ungarie", poziție aproape necunoscută în Ucraina. European Pravda a purtat o conversație cu el la Budapesta. 

Reporter: "Domnule primar, Ungaria este pro-rusă?" 

Gergely Karácsony: "Societatea maghiară este o societate extrem de divizată. În mare măsură, influențată de propaganda guvernului maghiar. Guvernul maghiar încearcă întotdeauna să se poziționeze ca reprezentant al poporului maghiar. Dacă ne uităm la societatea maghiară, guvernul nu este niciodată la fel ca poporul său.

Citește și: Niculae Bădălău, reținut de DNA pentru corupție. Câștigă 5.500 euro pe lună de la Curtea de Conturi

Așadar, cred că majoritatea covârșitoare a poporului maghiar este solidară cu poporul ucrainean. Există o propagandă guvernamentală foarte eficientă și știri false rusești. De aceea, unii oameni cred că SUA se află în spatele a tot ceea ce se întâmplă. De asemenea, guvernul încearcă să se poziționeze uneori ca prieten al Rusiei, dar maghiarii sunt mai degrabă pro-ucraineni", a declarat primarul capitalei maghiare.

Reporter: "Spuneți că societatea este divizată, iar sondajele dumneavoastră publice arată, de asemenea, că este jumătate-jumătate. O jumătate, nu aș spune pro-rusă, dar care crede în propagandă, și o altă jumătate nu. Ce îi face pe acești oameni să fie diferiți? Ei trăiesc în aceeași țară. Se uită la aceleași canale de televiziune", întreabă reporterul.

Gergely Karácsony: "Există un grup care susține întotdeauna Fidesz. Unii dintre ei chiar cred în propagandă. Dar dacă vă uitați la votanții Fidesz, aceștia nu sunt pro-ruși. Adică, majoritatea nu sunt pro-ruși.

Citește și: România are șanse să intre în Schengen. Aurescu: „Cerințele Olandei au fost îndeplinite”

Opoziția ungară, din care fac parte, este solidară cu Ucraina. Am fost acuzați că suntem pro-război. Este, de asemenea, foarte important de menționat că atunci când refugiații ucraineni au fugit în Ungaria, maghiarii i-au primit cu căldură. Oamenii din Budapesta i-au primit foarte călduros. Au fost foarte proactivi în găzduirea ucrainenilor. Chiar astăzi, am început să predăm generatoare, încălzitoare și alimente Ucrainei. Trebuie să vedeți că poporul maghiar ajută poporul ucrainean.

Desigur, există o mică minoritate care crede propaganda rusă, dar dacă vă uitați la majoritatea oamenilor, inima lor este alături de Ucraina.

Reporter: Din păcate, această minoritate este prezentă. Auzim declarații care pun sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei. Acestea afirmă chiar că vor să ia o parte din teritoriul ucrainean. Vedeți un pericol real în asta?

Gergely Karácsony: Nu vreau să subestimez astfel de sentimente. Mă simt rușinat că țara mea este văzută la nivel internațional ca fiind una care se află de partea rușilor. Sper că războiul se va termina foarte curând și că rușii se vor întoarce în Rusia. Atunci guvernul maghiar va putea reveni la prioritatea umanității și la a fi uman. În acest moment, ei dau prioritate intereselor economice pe termen scurt.

Retorica lor a eșuat pur și simplu. Nu numai că ne aflăm de partea greșită în acest conflict, dar nu obținem nici un câștig economic. Ni se vinde energie la un preț mult mai mare decât în restul lumii. Putem vedea acum că retorica guvernului se prăbușește. A fost un fel de semn revelator când Putin a spus că România, Polonia și Ungaria au pretenții teritoriale față de Ucraina.

Spre deosebire de guvernele României și Poloniei, guvernul nostru nu a luat o poziție fermă și nici nu a condamnat acest lucru (trebuie să notăm că cel al Ungariei a obiectat, dar nu a condamnat cuvintele lui Putin și a cerut în schimb o "încetare a focului" care să repare ocupația rusă. - PE). Acest lucru arată cum Putin știe cu adevărat cum să manipuleze opinia publică a unor țări.

Reporter: Ce îl determină pe Orbán să fie atât de dependent de Rusia?

Gergely Karácsony: Este incredibil de greu de spus de ce Orbán și-a schimbat politica. El a fost puternic împotriva Rusiei, nu doar atunci când s-a schimbat regimul, ci și chiar imediat înainte de a câștiga alegerile. Este foarte greu să vedem motivele, dar trebuie să fie de natură economică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te