Alegeri prezidențiale pe 4 și 18 mai. Crin Antonescu, momentan candidatul Coaliției

DE Elena Petrescu | Actualizat: 08.01.2025 - 20:48
Prima ședință a Coaliției din 2025: Liderii politici decid soarta alegerilor și a bugetului național: FOTO - Profimedia/INQUAM(imagine cu rol ilustrativ)
Prima ședință a Coaliției din 2025: Liderii politici decid soarta alegerilor și a bugetului național: FOTO - Profimedia/INQUAM(imagine cu rol ilustrativ)
Prima ședință a Coaliției din 2025: Liderii politici decid soarta alegerilor și a bugetului național: FOTO - Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Prima ședință a Coaliției din 2025: Liderii politici decid soarta alegerilor și a bugetului național: FOTO - Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Prima ședință a Coaliției din 2025, soarta alegerilor: CÂND mergem la vot? Liderii politici au decis. Când vor avea loc alegerile prezidențiale? Coaliția PNL, PSD și UDMR a discutat datele și măsurile economice urgente.

SHARE

Liderii principalelor formațiuni politice din România, respectiv PNL, PSD și UDMR, se reunesc miercuri, în cadrul primei ședințe oficiale a Coaliției din anul 2025.

Prima ședință a Coaliției din 2025, soarta alegerilor: CÂND mergem la vot? Liderii politici au decis

UPDATE ORA 19.00: Datele celor 2 tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale au fost stabilite, în sfârșit.

Astfel, conform deciziei luată acum de Coaliție, românii vor merge la urne pentru a-și alege următorul șef de stat la data de 4 mai pentru primul tur și pe 18 mai pentru turul 2 de scrutin.

Campania electorală ar urma să demareze la începutul lunii aprilie.

Tot pe 4 mai, vor fi organizate alegeri parțiale pentru primăriile din Zalău și Bușteni, pentru șefia Consiliului Județean Bihor și în 13 comune din țară.

În cadrul ședinței, liderii Coaliției au convenit să rămâne la varianta Crin Antonescu drept candidat unic al alianței la alegerile prezidențiale.

Surse afirmă că această decizie a fost luată cu scopul de a consolida sprijinul electoral și de a evita fragmentarea voturilor.

Înainte de validarea oficială, vor fi realizate sondaje de opinie pentru a evalua poziționarea candidatului în preferințele publicului.

De asemenea, surse din PSD indică faptul că luni, 13 ianuarie, Consiliul Politic Național al partidului ar putea formaliza sprijinul pentru Crin Antonescu, oferindu-i o platformă solidă pentru campanie.

Știrea inițială:

Aceștia au în față o agendă crucială, incluzând stabilirea datei alegerilor prezidențiale. Conform unor surse politice, al doilea tur de scrutin ar putea fi programat în luna iunie.  

Reuniunea de miercuri marchează un moment decisiv pentru Coaliția de guvernare.

În prim-planul discuțiilor se află fixarea datei alegerilor pentru funcția de președinte al României și desemnarea unui candidat comun pentru Cotroceni.

Citește și: Data alegerilor prezidențiale va fi stabilită în ședința Coaliției. Când vor merge românii la vot?

Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan și Kelemen Hunor vor analiza scenariile disponibile, însă organizarea primului tur la finalul lunii martie este considerată extrem de improbabilă.  

De asemenea, liderii vor lua în discuție măsuri esențiale legate de sprijinirea pensionarilor și politica de plafonare a prețurilor la energie.  

În ultima ședință desfășurată anul trecut, s-a stabilit ca scrutinul prezidențial să aibă loc înainte de Paște.

Totuși, scenariile vehiculate anterior, care includeau date precum 23 martie pentru primul tur și 6 aprilie pentru al doilea, nu mai sunt considerate fezabile.  

Citește și: Ce pensie uriașă a pierdut Crin Antonescu? De ce a renunțat fostul șef PNL la o „căruță de bani”?

O altă variantă analizată ar fi desfășurarea primului tur pe 30 martie și a celui de-al doilea pe 13 aprilie, de Florii.

Cu toate acestea, liderii Coaliției au încercat în mod constant să evite suprapunerea alegerilor cu evenimente religioase majore, astfel că, probabilitatea implementării acestui scenariu este redusă.  

Ilie Bolojan a sugerat că alegerile ar putea avea loc după Paște, ceea ce ar însemna o organizare a acestora la o dată ulterioară mijlocului lunii aprilie.

PSD, în schimb, propune desfășurarea scrutinului în timpul verii, cu primul tur programat pe 25 mai și al doilea pe 8 iunie, ceea ce ar putea genera noi tensiuni în cadrul Coaliției.  

O altă prioritate a ședinței o reprezintă evaluarea fondurilor disponibile pentru acordarea ajutoarelor financiare unice destinate pensionarilor cu venituri reduse.

Premierul s-a angajat, la sfârșitul anului trecut, să acorde acest sprijin, iar ministrul Finanțelor va prezenta miercuri situația bugetului pentru 2025.

În funcție de resursele disponibile, se va decide suma alocată și perioada în care aceste ajutoare vor fi distribuite: fie din această iarnă, fie mai târziu în cursul anului.  

Pe agenda discuțiilor se află și adoptarea bugetului de stat pentru 2025, care înregistrează întârzieri semnificative.

Deși Parlamentul ar fi trebuit să-l aprobe până la finalul anului precedent, procedurile sunt încă în desfășurare, iar ministerele abia au început să-și structureze bugetele.  

Un alt subiect de dezbatere vizează viitorul plafonării prețului la energie electrică, care este valabilă până la 1 aprilie.

Coaliția trebuie să decidă dacă această măsură va fi prelungită sau eliminată, în funcție de impactul bugetar și economic.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te