Paradoxal, pandemia poate doborî PSD, partid de opoziție, nu PNL. Cum va influența COVID alegerile

DE Mircea Marian | Actualizat: 27.11.2020 - 13:59
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Alegerile din 6 decembrie 2020 ar putea fi marcate de absenteism puternic, dacă amenințarea epidemiei de coronavirus rămâne la fel de mare sau va crește. Dacă se va întâmpla așa, tocmai electoratul tradițional al PSD, cel vârstnic, ar putea alege să nu voteze de teama infectării.

SHARE

Însă, dacă la alte alegeri PSD a fost favorizat de absenteism, acum ar putea pierde urmare a faptului că persoanele în vârstă vor sta acasă, de teama coronavirusului. 

Datele INSCOP arată că electoratul peste 65 de ani este cel mai reticent în ceea ce privește prezența la urne. “Teama de coronavirus determină o scădere a intenției de a se prezenta la vot pentru toate categoriile de vârstă și de aproape două ori mai mare în rândul categoriei de vârstă de peste 65 de ani, comparativ cu restul categoriilor“, a arătat directorul INSCOP, Remus Ștefureac. 

Pe de altă parte, scorul USR-PLUS ar putea fi afectat dacă Diaspora nu va vota în număr așa de mare ca la alte alegeri. Ministerul de Externe a organizat 748 de secții de vot în străinătate, iar Diaspora va putea vota timp de două zile. Totuși, surse politice estimează că circa 250.000 de persoane vor vota la secțiile din străinătate. În mai 2019, la alegerile pentru Parlamentul European, au votat circa 370.000 de cetățeni români din Diaspora. 

În ceea ce privește prezența la nivel național, deocamdată estimările sunt în jur de 35%. Între 2008 și 2016, prezența a fost între 39% și 41%. Acum, se estimează că ea va fi mai scăzută, datorită pandemiei. La alegerile locale, ea a fost de 46%, cu două procente sub cea din 2016. Însă, la localele din 2020, a fost înregistrată o creștere a prezenței în orașele mari, inclusiv București, ceea ce a favorizat PNL și USR și a dezavantajat PSD. 

În orice caz, în acest moment, pare sigur că PSD va sta în opoziție, iar PNL și USR-PLUS vor fi obligate să guverneze împreună. Întrebarea este cât de mare va fi diferența dintre scorul PNL și cel al USR-PLUS, de răspuns depinzând raporturile din interiorul viitorului Executiv. La locale, la vot politic, diferența între PNL și USR a fost de circa 20%, dar sociologii apreciază că formațiunea condusă de Dan Barna va avea acum un scor mult mai bun. 

O altă necunoscută, direct legată de constituirea viitorului Guvern, este scorul PMP, Pro România și UDMR, toate cele trei formațiuni fiind în zona pragului electoral. La locale, PMP a reușit, la vot politic, un scor de 6,04%, în timp de Pro România și UDMR au fost puțin sub pragul electoral. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.