Preşedintele Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii privind organizarea alegerilor generale

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.10.2020 - 12:39
Klaus Iohannis / Foto: digi24.ro
Klaus Iohannis / Foto: digi24.ro

Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, a informat Administraţia Prezidenţială.

SHARE

Legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare a fost declarată constituțională de CCR, iar dacă actul normativ intră în vigoare până la data de 6 decembrie, stabilită de Guvern pentru desfășurarea scrutinului, Parlamentul poate amâna alegerile.

În cererea de reexaminare, președintele Iohannis afirmă că, dacă alegerile vor fi amânate, drepturile constituționale ale românilor din diaspora, care deja au votat prin corespondență, vor fi încălcate.

„Așadar, în prezent, există cetățeni români pentru care deja a debutat și se află în derulare exercițiul dreptului de a fi ales, în condițiile art. 37 din Constituție. Față de această împrejurare, apare evident faptul că orice intervenție (cu excepția vreunei situații ce ar justifica prelungirea de drept a mandatului Parlamentului - starea de mobilizare, starea de război, starea de asediu sau cea de urgență) ce ar avea ca efect amânarea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților s-ar putea constitui într-un abuz și o vătămare a drepturilor electorale ale cetățenilor români, și în special a celor din diaspora, în privința cărora procedurile sunt deja declanșate și se află în etape avansate”, se arată în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele afirmă că posibilitatea amânării alegerilor duce la o incertitudine cu privire la toate procedurile desfășurate până în prezent, „inclusiv la situația rambursării de către Autoritatea Electorală Permanentă a sumelor aferente cheltuielilor efectuate cu respectarea condițiilor prevăzute de art. 28 din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, în toate circumscripțiile electorale, precum și cele efectuate la nivel central de către partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale în privința alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat”.

Potrivit motivării CCR din 14 octombrie, alegerile parlamentare pot fi amânate cu 3 luni, până în martie, dacă Parlamentul decide. Dar pentru ca legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare să intre în vigoare, aceasta trebuie promulgată de președinte.

Cerea de reexaminare este ultima soluție, după această etapă președintele fiind obligat să promulge legea.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te