PNL-PSD au luat 50% la alegeri și asta îi încurcă tare pe Ciucă și Ciolacu. Cine merge la Cotroceni?

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.06.2024 - 18:06
PNL-PSD au luat 50% la alegeri și asta îi încurcă tare pe Ciucă și Ciolacu. Cine merge la Cotroceni? - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

PNL-PSD au luat 50% la alegeri și asta îi încurcă tare pe Ciucă și Ciolacu. Cine va fi nominalizat din partea Coaliției PNL-PSD are ușa deschisă spre fotoliul de președinte. Dar dacă niciunul nu face pasul în spate, e loc pentru un al treilea candidat.

SHARE

Victoria zdrobitoare a PSD-PNL la alegerile europarlamentare îi încurcă pe cei doi lideri. A fost straniu că nici Ciucă și nici Ciolacu nu și-au anunțat, de atâta vreme, candidatura la prezidențiale și nici PNL și nici PSD nu au propus alți oameni.

PNL-PSD au luat 50% la alegeri și asta îi încurcă tare pe Ciucă și Ciolacu. Cine merge la Cotroceni?

Acum, e limpede de ce. Ambele partide au vrut să vadă cum se termină experimentul numit liste PSD - PNL comune. Deși au scos 48% la europarlamentare, iar AUR a venit la o distanță imensă de 34%, lucrurile, în loc să se simplifice, se complică și mai tare.

Citește și: La europarlamentare, Alianţa PSD-PNL are aproape 50% din voturile exprimate

Nimeni nu credea că două partide, teoretic, opuse, cu alegători care nu „se înghit” vor lua, împreună, 50% din voturi. Ce înseamnă asta? Că oricare dintre Ciucă și Ciolacu se pun în fruntea Alianței au șanse uriașe să devină președintele României. 

Ciolacu a înțeles și a anunțat că „sunt toate premisele pentru o alianță politică cu PNL, cu candidat comun la prezidențiale și listă comună la parlamentare”.

Acum, orice discuție despre o candidatură a lui Geoană, cu sprijinul PSD, devine absurdă. Cum să câștigi alegerile de asemenea manieră și, apoi, să îl pui pe Geoană în capul listei? Să îi faci cadou fotoliul de la Cotroceni. Ar fi un non-sens.

Geoană are zero șanse să fie susținut de PSD

Teama că George Simion este un adversar redutabil nu mai are niciun argument. AUR a luat 14% la alegeri, după ce Simion și Târziu visau la 30%. Este rezultatul unei campanii de desene animate care a arătat limitele liderilor AUR: intelectuale și de imaginație. Lumea a râs de campania lor cu domnitorii, nu s-a mobilizat.

Citește și: Cât de români erau domnitorii aleși de George Simion să arate naționalismul AUR? Unii erau greci

La ADU dezastrul e apocaliptic, doar câteva procente fiind între coaliția celor 3 partide și SOS, partidul cu un singur membru - Diana Șoșoacă.

Revenind, cele aproape 50% obținute de Coaliția PSD-PNL la alegerile europarlamentare i-au făcut pe Ciucă și pe Ciolacu să priceapă că mai au un singur hop de trecut până la Cotroceni: nominalizarea. 

PSD a luat cu câteva procente mai mult la alegerile locale, dar PNL nu vrea să renunțe la nominalizare. Ciucă, pe de alte parte, e deja în campanie prezindențială, Ciolacu a fost mai ezitant. 

Lucrurile mult simplificate în bătălia pentru Cotroceni devin, în același timp, extrem de complicate. Care dintre PNL și PSD renunță la candidat?

În cazul în care nu o vor face și vor avea candidați separați, Ciucă și Ciolacu trebuie să lase bezelele deoparte și „să își împartă pumni”. Iar abia din această bătălie, ar putea câștiga un al treilea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te