Penalii fac coadă la comisia SRI

DE Mircea Marian | Actualizat: 27.10.2018 - 10:30
Claudiu Manda, fostul contabil al Casei de Cultură 
a Studenților din Craiova, 
controlează acum SRI

Nu mai puțin de 34 de ani de pușcărie cumulează persoanele audiate de comisia de control a SRI din Parlament, aflată sub conducerea lui Claudiu Manda.

SHARE

O mare parte a celor audiați pentru a dezvălui abuzurile a ceea ce Liviu Dragnea a numit „statul-paralel“ au condamnări sau sunt cercetați penal. Practic, de un an, această comisie nu face decât să ofere ocazia unor persoane cu probleme penale să se plângă că au fost condamnate pe nedrept, în urma unui complot. 

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, membru al comisiei parlamentare de control a SRI, a contabilizat, într-un raport de activitate, numărul penalilor chemați la audieri în această comisie. Mărturiile lor nu au contribuit cu nimic la activitatea de control a acestui serviciu secret, cei intervievați povestind presupuse experiențe personale, fără a oferi documente care să probeze cele afirmate. 

Newsweek România vi-i prezintă pe pușcăriabilii audiați în comisia SRI. 

Sorin Strutinsky, șapte ani

În decembrie 2017, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe omul de afaceri Sorin Strutinsky la șapte ani și patru luni de închisoare. Decizia a putut fi atacată la Curtea de Apel. DNA l-a acuzat de trafic de influenţă, fals în înscrisuri şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor. Procurorii susțin că, în 2009,  ar fi pretins de la un denunţător 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL). 

La comisia SRI, Strutinsky s-a plâns că a fost supravegheat de acest serviciu secret timp de cinci ani, în baza unor mandate de siguranță națională. 

Elena Udrea, șase ani

Fosta blondă de la Cotroceni, aflată acum în arest în Costa Rica, unde a cerut azil politic, este condamnată definitiv la șase ani de închisoare, în dosarul Gala Bute. Ea a fost condamnată pentru luare de mită și abuz în serviciu. În octombrie 2017, Udrea ar fi explicat comisiei SRI cum a apărut „statul-paralel“ și ar fi arătat care sunt persoanele din SRI care aveau legături cu oameni din Justiție. 

Elena Udrea ar fi povestit şi despre întâlniri neoficiale din perioada 2009 - 2010 între şefi din SRI, oameni din Justiţie şi politicieni, în cadrul cărora se puneau la cale strategii anti-PSD. În mai 2018, fostul ministru al Dezvoltării în guvernul Boc a revenit în atenția acestei comisii, trimițând o sesizare cu privire la dosarul „Gala Bute“ și acuzând o cooperare între SRI şi DNA în acel dosar. 

Ovidiu Puțura, cinci ani

Fost secretar de stat în ministerul Justiției, în regimul Ponta, Ovidiu Puțura a fost condamat, în 2017, la cinci ani de închisoare cu executare pentru dare de mită şi trafic de influenţă. 

REVOLTAT. După ce a fost arestat, Ovidiu Puțura a descoperit ce rău e statul paralel


El i-ar fi promis judecătoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistriţa, că din funcţia de secretar de stat pe care o va exercita, va asigura promovarea fiului acesteia la examenul pentru notari stagiari din 2015, prin fraudarea acestuia. 

„Între 2012 și 2016, majoritatea miniștrilor au fost interceptați pe mandate de siguranță națională. Ne-a mai spus că și parlamentarii mai vocali au fost ascultați pe același tip de mandat“, a explicat Claudiu Manda, șeful comisiei de control a SRI, rostul audierii lui Puțura. 

Florin Ghiulbeghian, patru ani 

Președintele Fundației EuroHonest a primit, în 2016, o condamnare de patru ani pentru înșelăciune. În fața comisiei SRI a povestit despre implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informații în dosarul privind prostituatele la care ar fi apelat lideri ai TSD în anul 2008. „Am detaliat (...) implicarea unor ofiţeri SRI în cazul Ponta şi prostituatelor minore. În 2010, după cum ştiţi, am şi dat public primul date despre acest dosar. Ceea ce nu am spus atunci era că în urmărirea penală, precum şi în activităţile directe probatorii, a fost implicat un ofiţer SRI care a supravegheat operaţiunea în colaborare cu structuri de la nivelul Preşedinţiei României din acel moment“, a declarat Ghiulbenghian după ce a fost audiat.

Horia Georgescu, patru ani

Fostul președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI) este condamnat la patru ani de închisoare, dar decizia Curții de Apel București poate fi atacată. În motivarea condamnării, se arată că membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul agenției de restituire a proprietăților, între care se afla Georgescu, au emis deciziile printr-un vot formal, fără a evalua în mod real situaţia. Prejudiciul adus statului în acest dosar este evaluat la peste 80 de milioane de euro. 

În fața comisiei SRI, la audierea din primăvara lui 2018, fostul șef al ANI a relatat că, în 2014, s-a consultat cu fostul director al SRI, George Maior, în ceea ce privește dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, din perioada în care acesta era primar al Sibiului. 

Alina Bica, patru ani

Fostul secretar de stat de la Ministerul Justiției, în mandatul lui Cătălin
Predoiu, promovată ulterior de Victor Ponta și Traian Băsescu în funcția de șefă a DIICOT, are o condamnare definitivă, de patru ani, pentru favorizarea infractorului. 

În iunie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o pentru că, la 25 februarie 2014, Alina Bica, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al
DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator dispus asupra acţiunilor lui Videanu. „Ne-a spus nişte cifre pe care le considerăm oarecum uluitoare, între 16 şi 20 de mandate pe zi. Un mandat avea în medie 10 persoane. Acest lucru s-a întâmplat în jur de un an de zile“, a relatat Claudiu Manda.  

Ioan Tarnu, trei ani cu suspendare

Fostul șef al SRI Alba a fost condamnat, în martie 2016, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că a sprijinit o grupare de hoţi de utilaje din UE. Ioan Tarnu ar fi sprijinit o grupare infrac­țională specializată în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Valoarea estimată a prejudiciului era de 4.500.000 de euro. 

În fața comisiei SRI el ar fi dezvăluit „abuzurile“ serviciului și s-a plâns de fostul director adjunct Florian Coldea. „Tot timpul m-a şicanat şi nu m-a sprijinit niciodată. (...) Domnul Coldea, personal, m-a trimis la reţinere şi arestare“, a declarat Tarnu despre Coldea, după audiere. 

Daniel Dragomir, un an cu suspendare

De patru ori în doar un an a fost audiat în această comisie fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat la un an de închisoare, cu suspendare. Dragomir a părăsit SRI în 2013, cu gradul de locotenent-colonel. În 2015 a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție. În 2016 este arestat la cererea DIICOT, în afacerea Black Cube. În 2017, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru fals, fiind achitat de acuzația de corupție. Dosarul este acum pe rolul Curții de Apel București. În ceea ce privește cazul Black Cube, în iulie 2018, Daniel Dragomir s-a plâns că DIICOT tergiversează o soluție, nefiind decisă nici trimiterea în judecată, nici închiderea dosarului. La audierile în comisia SRI el a pretins că a explicat „culoarele media“ folosite de acest serviciu. 

Clubul cercetaților penal

Comisia SRI a audiat și un număr impresionant de personaje publice care nu au fost condamnate, dar au fost trimise în judecată sau sunt cercetate penal. Cei aflați în această etapă procesuală sunt:

 Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, achitat în primă instanță în procesul în care DNA l-a acuzat de mărturie mincinoasă.

 Dumitru Iliescu, șef al SPP între 1990 și 1997, a fost pus sub urmărire penală de către DNA pentru că i-ar fi furnizat lui Viorel Hrebenciuc informaţii ce nu erau destinate publicităţii.

 Adrian Sârbu, patronul grupului de presă din care face parte și Mediafax, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală. 

 Mircea Drăghici, deputat PSD, a fost achitat în primă instanță în dosarul în care DNA l-a acuzat de atribuirea ilegală a unor contracte de consultanță.

Toți aceștia au vorbit, în linii mari, despre faptul că SRI controlează Justiția și sunt victimele „statului-paralel“. 

Adrian Sârbu

Controlorii amatori din PSD

Din septembrie 2017, PSD l-a pus în fruntea Comisiei de Control a SRI pe deputatul Claudiu Manda, cunoscut mai mult pentru relația cu ministrul Muncii, Olguța Vasilescu. Manda l-a înlocuit pe Adrian Țuțuianu, mazilit după un conflict cu Liviu Dragnea. 

În 2014, președintele Băsescu a refuzat să-l numească pe Manda în funcția de ministru al Bugetului.  „Cea mai complexă experiență a domnului Iulian Claudiu Manda este legată de funcția de director la Casa studenților din Craiova. Singurul calcul economic care se face acolo este eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă“, a explicat Băsescu. 

PSD i-a trimis în comisie pe senatorul Nicolae Marin, fost membru al partidului lui Dan Diaconescu și care a absolvit o universitate privată la 38 de ani, sau pe senatoarea de Botoșani Doina Feodorovici, care și-a luat diploma de licență la 27 de ani, de la Academia de Poliție, deși nu a lucrat niciodată în ministerul de Interne, fiind consilier parlamentar de la
20 de ani. 

_____________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te