Parlamentul European începe astăzi audierea comisarilor desemnaţi

DE Adelina Sahlean | 30.09.2019 - 13:16
Ursula von der Leyen/Foto: Getty

Audierile în comisiile parlamentare de specialitate ale comisarilor desemnaţi pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană se desfăşoară începând de luni şi până pe 8 octombrie, conform programului aprobat de Conferinţa Preşedinţilor din cadrul Parlamentului European.

SHARE

Comisia Europeană include preşedintele, vicepreşedinţii, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate şi toţi ceilalţi comisari. Întreaga echipă este cunoscută sub numele de Colegiul Comisarilor. Fiecare comisar provine dintr-o ţară membră a UE. Ei au fost propuşi de ţările lor şi acceptaţi de preşedintele ales al Comisiei, germana Ursula von der Leyen, care le-a împărţit portofoliile.

Evaluarea în comisii cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri la cinci întrebări puse de deputaţii europeni, şi o audiere, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări. Fiecare audiere va dura trei ore, va fi publică şi transmisă în direct pe internet, potrivit G4media.

Fiecare comisar desemnat participă la o singură audiere, implicând una sau mai multe comisii parlamentare. Înaintea audierii, comisarii trebuie să prezinte şi declaraţia de interese. Confirmarea de către comisia de afaceri juridice a absenţei oricărui conflict de interese este o condiţie prealabilă pentru ca audierea să aibă loc, conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European.

Comisia responsabilă trebuie să îşi finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informaţii. Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinţei preşedinţilor de comisii, care la 15 octombrie va evalua rezultatul tuturor audierilor şi va transmite concluziile sale Conferinţei Preşedinţilor. Aceasta din urmă va face evaluarea finală şi, în cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, declară audierile încheiate, în şedinţa sa din 17 octombrie. În cazul unui rezultat negativ în privinţa unui candidat, acesta este retras, iar procedura se reia.

Scopul audierilor este de a examina competenţele şi abilităţile comisarilor desemnaţi. Deputaţii vor evalua nu numai calităţile personale ale candidaţilor, ci şi ideile acestora referitoare la felul în care vor lucra în domeniul pentru care au fost nominalizaţi.

După cum au arătat audierile anterioare, candidaţii nu pot fi siguri de obţinerea aprobării. În 2014, slovena Alenka Bratusek nu a reuşit să-i convingă pe europarlamentari şi a fost înlocuită, iar în 2010 candidata bulgară Rumiana Jeleva s-a retras în urma unei audieri dificile.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te