OSCE: Alegerile parlamentare din România, afectate de modificări legislative tardive

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.12.2020 - 19:37
Marianne Mikko, șeful Misiunii Speciale ODIHR pentru Evaluarea Alegerilor

Parlamentul a adoptat recent o serie de modificări ale legislației electorale printr-o procedură accelerată și fără consultare publică, contrar angajamentelor internaționale și bunelor practici.

SHARE

Alegerile parlamentare din România au fost bine gestionate în condiții nefavorabile, pe fondul unei creșteri a cazurilor de COVID-19, însă adoptarea tardivă a unor modificări legislative și reglementări importante a creat incertitudine, au susţinut astăzi, în cadrul unei declaraţii, observatorii internaționali din partea Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR).

„Am un profund respect pentru personalul din secțiile de votare, pentru alegători și pentru candidații înșiși care au participat la procesul democratic în ziua alegerilor, în pofida riscurilor crescute", a declarat Marianne Mikko, șeful Misiunii Speciale ODIHR pentru Evaluarea Alegerilor.

„Am asistat la o campanie anemică, nu numai din cauza pandemiei, ci și pe un fond de oboseală politică, întrucât acesta a fost al patrulea scrutin din ultimele 18 luni”.

În timp ce campania s-a concentrat inițial pe probleme precum redresarea economică și anticorupție, înrăutățirea situației de sănătate publică a acaparat rapid dezbaterea politică.

Președintele și-a exprimat în mod repetat preferințele politice în declarațiile publice din perioada premergătoare alegerilor.

Acest lucru a estompat linia de demarcație dintre atribuțiile sale oficiale și campania electorală, în contradicție cu standardele internaționale și cu angajamentul asumat de toate țările OSCE de a păstra o delimitare clară între stat și partidele politice.

Parlamentul a adoptat recent o serie de modificări ale legislației electorale printr-o procedură accelerată și fără consultare publică, contrar angajamentelor internaționale și bunelor practici.

„Un cadru juridic complex și neunitar care acoperă diferite tipuri de alegeri a creat incertitudine cu privire la proceduri și cerințe”, a adăugat Mikko. „Adoptarea unui cod electoral unic ar fi un mare pas înainte pentru România, pentru îmbunătățirea procesului său electoral.”

Administrația electorală a gestionat procesul în mod eficient și s-a bucurat, în general, de încredere. Cu toate acestea, decizii importante în contextul pandemiei de COVID-19 au fost adoptate mai târziu decât ar fi trebuit.

În numărul restrâns de secții de votare vizitate de misiune, procesul de votare s-a desfăşurat fără probleme și procedurile au fost respectate.

Alegătorii care trăiesc în străinătate au putut transmite buletinele de vot prin poștă sau au votat în persoană pe parcursul a două zile la secțiile de votare din peste 90 de țări. Cu toate acestea, restricțiile sanitare au dus la reducerea numărului de secții de votare din străinătate, comparativ cu alegerile prezidențiale de anul trecut.

Misiunea Specială ODIHR pentru Evaluarea Alegerilor (SEAM) în România și-a început activitatea pe 12 noiembrie. Misiunea s-a concentrat pe probleme-cheie identificate de ODIHR înainte de alegeri, pentru a evalua conformitatea acestora cu angajamentele OSCE și alte standarde internaționale pentru desfăşurarea alegerilor în mod democratic, precum și cu legislația națională.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te