ONG-urile care au mers la Cotroceni: Sigur va fi referendum pe justiție, cu europarlamentarele

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.03.2019 - 16:59
Iohannis și reprezentanții a 22 de ONG-uri s-au întâlnit la Cotroceni. Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care au mers la consultările de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, au declarat după întâlnire că „sigur va fi referendum pe justiție pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare”.

SHARE

Reprezentanții celor 22 de ONG-uri și inițiative civice au prcizat că la întâlnirea cu președintele nu s-a discutat despre întrebarea care va fi trecută pe buletinul de vot, iar discuțiile au durat aproximativ o oră şi jumătate.

La întâlnire au participat, potrivit Agerpres, reprezentanţi de la: Funky Citizens, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridice, Iniţiativa România, Asociaţia Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for Democracy, #Rezistenţa, Vă Vedem din Sibiu, Curaj înainte, Umbrela Anticorupţie Cluj-Napoca, VeDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog Social, Corupţia Ucide, dar şi jurnalistele Emilia Şercan şi Mădălina Roşca.

„CCR, în ultimii doi ani, s-a transformat în casa de avocatură și de albit dosare a domnului Dragnea. Rezultatul referendumului din 26 mai va pune niște limite de acțiune și de decizie pentru CCR.

Reprezentanții celor 22 de ONG-uri au formulat trei variante: o întrebare prevede majorarea pedepselor pentru infracțiunile de corupție și abuz în serviciu, a doua prevede reluarea inițiativei Fără Penali în Funcții Publice, a treia este pentru a opri tăvălugul de OUG pentru modificarea legislației penale sau a legilor Justiției și punerea legilor în acord cu recomandările instituțiilor europene: Comisia Europeană, GRECO sau Comisia de la Veneția.

Depinde ce întrebare va alege președintele, dacă e o întrebare, dacă e o combinație. Se poate construi o întrebare pentru fiecare mesaj. S-a așezat pe scaun și ne-a spus: sunt hotărât să convoc referendum la alegerile europarlamentare.

A spus că referendumul va avea loc pe 26 mai și ne-a cerut o părere și o sugestie din partea noastră privind forma și conținutul întrebării. Ar mai putea fi o întrebare: ca numirea procurorilor șefi să fie făcută cu avizul conform al CSM, și nu avizul consultativ al CSM”, au declarat reprezentanții ONG-urilor prezente la discuții.

Preşedintele a anunțat marţea trecută că este „aproape hotărât” să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

„Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Lăsaţi-mi o marjă, care se datorează nevoii unei analize aprofundate, unei discuţii aprofundate, fiindcă nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume, dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din Opoziţie, societatea civilă, românii care doresc să dea un semnal clar şi pentru asta pot să vă spun că, de o săptămână încoace, lucrăm foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să îmi propună un draft de agendă, care cu siguranţă va presupune o întâlnire şi cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă”, preciza şeful statului la o dezbatere.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -