Olanda susține candidatura României la Schengen: Doar austriecii se mai opun

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.12.2022 - 11:52
Schengen - Foto: Playtech

Potrivit surselor diplomatice, ambasadorul Olandei a fost împotriva acceptării Bulgariei, Germania a sprijinit toate cele trei țări iar Austria a fost împotriva Bulgariei și României. O altă sursă diplomatică a declarat pentru Hina că Franța susține puternic România.

SHARE

Ambasadorii statelor membre UE au discutat extinderea Spațiului Schengen și propunerile ca Croația, România și Bulgaria să intre în Schengen.

Citește și: Gigi Becali îl execută silit pe Nicușor Dan. Suma pentru care au fost blocate conturile Primăriei

Potrivit surselor diplomatice citate de publicațiile croate Index și Total Croatia News, nu a fost nicio obiecție împotriva propunerii de acceptare a Croației în Schengen, însă ambasadorul olandez s-a opus Bulgariei iar Austria s-a opus de asemenea statului la sud de țara noastră dar și României.

Publicația Index scrie, potrivit Total Croatia News, că ambasadorii statelor UE reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți din cadrul Consiliului UE au discutat despre extinderea Spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România, ca parte a pregătirilor pentru ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de săptămâna viitoare. Niciun stat membru nu a avut vreo obiecție la propunerea de a primi Croația în Schengen.

Potrivit reglementărilor interne, unele state membre trebuie să obțină aprobarea comisiilor competente în parlamentele lor naționale pentru a-și prezenta pozițiile în Consiliul UE.

Citește și: Un templu budist a rămas fără călugări: Au fost prinși drogați cu metamfetamine. Trimiși la clinică

Guvernele Suediei, Danemarcei, Sloveniei și Olandei și-au înaintat propunerile parlamentelor pentru a sprijini intrarea Croației în Schengen iar acum așteaptă undă verde. Toate celelalte state UE și Schengen au confirmat deja sprijinul lor pentru Croația. Coreper va avea din nou extinderea Schengen pe agenda de pe 7 decembrie, cu o zi înainte de întâlnire miniștrilor de interne care ar trebui să ia decizia finală.

Austria s-ar împotrivit Bulgariei și României

Problema, potrivit presei croate, este că Bulgaria și România nu pot fi separate deoarece granița dintre cele două țări nu a fost niciodată menită să fie o graniță externă a Schengen. Pentru a separa cele două țări, ar fi nevoie de pregătirea protecției la graniță și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar aceasta ar putea dura ani de zile.

Citește și: Prim-ministrul finlandez: „Războiul din Ucraina arată că Europa nu este suficient de puternică”

Potrivit acestei surse, încă ar putea fi o presupune pe cei care se opun Bulgariei și României pentru ca toate cele trei state să intre, însă este mai probabil ca doar Croația să primească unda verde. Pe agendă sunt propunerile pentru două decizii, una pentru Croația și una pentru Bulgaria și România. Decizia are nevoie de consimțământul a tuturor celor 22 de state membre din Spațiul Schengen, conform digi24.ro. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te