Ambasadorul propus de România la Vatican a recunoscut că a vorbit cu Securitatea despre profesori

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 05.03.2021 - 12:43
Lilian Zamfiroiu a fost ambasador în Luxemburg, iar acum este propus pentru poziția de ambasador la Vatican. Foto MAE
Lilian Zamfiroiu a fost ambasador în Luxemburg, iar acum este propus pentru poziția de ambasador la Vatican. Foto MAE

Ministerul de Externe a publicat joi lista cu cele 26 de persoane propuse pentru poziția de ambasador al României. Printre acestea se numără și Lilian Zamfiroiu, fostul președinte al Institutului Cultural Român (ICR). Zamfiroiu a admis că vorbea cu securiști, fără angajament.

SHARE

Lilian Zamfiroiu, propunerea Ministerului de Externe pentru poziția de ambasador al României la Vatican, a recunoscut în 2013 că, în perioada comunistă, și-a turnat profesorii la Securitate. 

În 2013, când a fost desemnat președintele al ICR, Lilian Zamfiroiu, acum propus ca ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, a explicat că și-a oferit serviciile poliției politice a lui Ceaușescu fără a semna un angajament formal. 

Citește și: Andrei Muraru, propus ambasador în SUA. Emil Hurezeanu în Austria. Lista celor 26 de propuneri

„Pe mine m-au întrebat întotdeauna de profesori. Mă simţeam jenat fiindcă nu aveam ce să le spun. Ce să le spun? Că italianul ne dădea să fumăm ţigări scumpe? Probabil că le-am spus şi asta, nu mai ţin minte. Discuţiile erau cordiale, că nu şi-ar fi permis ăia, în prezenţa decanului, să intre în amănunte.

Dar nu am semnat niciun angajament. (...) La un moment dat, ofiţerul de Securitate m-a invitat în oraş, singur. Acolo mi-a spus că dacă voi semna voi avea posibilitatea să …. nu-ştiu-ce. În momentul ăla i-am recitat “poezia”. Omul a înţeles”, declara Lilian Zamfiroiu, în 2013, într-un interviu pentru Adevărul

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) i-a dat adeverință de necolaborare cu Securitatea. 

„Nu orice persoană care a stat de vorbă cu un ofițer de securitate este colaborator, nu orice persoană care a semnat un angajament, adică a făcut o promisiune în scris și a luat eventual un conspirativ, este un colaborator. Toate aceste spețe nu sunt probe în sine, ele singure nu stau ca probe de colaborare”, explica în urmă cu opt ani Germina Nagâț, șef al Direcției de investigații CNSAS.

Lilian Zamfiroiu a beneficiat de o chichiță legală

Pentru ca instanța să poată încadra o situație în categoria colaborare cu Securitatea este nevoie de două condiții întrunite cumulativ.

„Primul este acela de a exista informații furnizate Securității de așa natură încât să fie încălcate drepturi ale omului prin furnizarea respectivelor informații. A doua condiție, precizată explicit și expres de lege, este ca persoana care transmis informații să fi denunțat atitudini potrivnice regimului comunist.

Citește și: Iohannis i-a rechemat pe ambasadorii George Maior din SUA și Emil Hurezeanu din Germania

Înseamnă că, dacă am o sursă - să nu îi dăm această etichetă deocamdată - care stă de vorbă cu Securitatea sau scrie note informative cu sau fără angajament, cu sau fără conspirativ, și vorbește despre viața privată a cuiva, sau vorbește despre probleme de la serviciu - caz foarte frecvent. Această persoană, dacă a făcut doar atât, nu poate fi încadrată în categoria colaborator al Securității”, a precizat șefa Direcției de investigații CNSAS, pentru Digi24

Bogat trecut în presa comunistă

Fostul președinte al ICR, acum propunerea de ambasador al României la Vatican, a avut o carieră consistentă în presa de dinainte de 1989. 

Lilian Zamfiroiu a devenit membru în Uniunea Tineretului Comunist în noiembrie 1977 şi în PCR din noiembrie 1982. În timpul studenţiei, a fost promovat în mai multe funcţii de răspundere din Uniunea Asociațiilor Studenților Comuniști (UASCR).

În 1985, a fost numit în funcţia de activist obştesc al Comisiei politico-ideologocie, cultural-educativă şi de presă a Consiliului UASCR, potrivit Miliției Spirituale.

A fost ales în octombrie 1984 în funcţia de membru în Comitetul PCR al Facultăţii, Institutului de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu” şi Institutului de Lingvistică din Bucureşti, activând în Comisia de propagandă a respectivului Comitet (oct. 1984 – febr. 1987). 

Citește și: George Maior, un adversar pe care Iohannis l-a exilat cinci ani la ambasada din SUA

A fost ziarist la publicația „Universitatea Comunistă”, apoi a lucrat în Radioul public în emisiunile de îndoctrinare a tineretului.

Ambasador în Luxemburg

Lilian Zamfiroiu a plecat în 2016 de la conducerea Institului Cultural Român după un mandat controversat, dar a primit o nouă funcție de la stat: ambasador al României în Luxemburg. 

A rămas în această poziție până anul acesta. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te