Un raport al comisie parlamentare de control a SRI, din primăvara lui 2019, arată că dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis a fost declanșat pe baza unei adrese a SRI.
”În data de 20 februarie 2013, în ziua în care domnul Klaus Werner Iohannis s-a înscris în Partidul Național Liberal, această notă a plecat de la Serviciul Român de Informații la Agenția Națională de Integritate, ceea ce denotă un mod de lucru viciat, menit să influențeze viața politică, deoarece decidentul la acest nivel privind transmiterea de informații către ANI se regăsea în persoana domnului George Maior”, se afirmă în raport.
Iohannis a confirmat, indirect informația.
Întrebat în legătură cu informaţiile din Raportul Comisiei SRI privind verificări ale Agenţiei Naţionale de Integritate împotriva sa la sugestia lui Maior, Iohannis a răspuns: „Pentru mine contează toate datele importante şi vă asigur că sunt multe. Pot să spun că nu m-am simţit confortabil nici în 2014, nici în 2013, când ANI, exact în momentul în care am decis să devin membru PNL a hotărât să înceapă o procedură împotriva mea. Vom mai discuta aceste chestiuni, dar nu astăzi”, a spus președintele.
Cu toate acestea, Iohannis nu l-a rechemat pe Maior în 2019, așa cum i-a solicitat Teodor Meleșcanu, la acel moment ministru de Externe în guvernul PSD.
Premierul lui Ponta
În 2014, presa a scris că George Maior ar urma să fie premier, dacă Ponta câștiga Cotroceniul.
“Dacă pentru România apar pericole de securitate strategică și pentru a da foarte clar garanții privind continuarea dezvoltării democratice a obligațiilor noastre internaționale, de asemenea, putem lua în considerare și cred că ar fi o persoană competentă în acest sens, dl George Maior, în măsura în care domnia sa își va depune demisia de la șefia SRI după alegeri“, susținea Ponta, la 4 noiembrie 2014.
Maior nu a negat această posibilitate.
“La momentul învestirii noului preşedinte al României îmi voi prezenta, spre evaluare, mandatul de director al SRI. Este o datorie de onoare şi un obiectiv profesional legitim, după 8 ani în fruntea Serviciului Român de Informaţii. Până la acel moment şi atâta timp cât voi ocupa această funcţie, nu manifest şi nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor", a spus el, potrivit unui comunicat al SRI.
George Maior și-a dat demisia în 2015, după ce a criticat Curtea Constituțională, iar președintele CCR de la acel moment, Augustin Zegrean, a reacționat dur la acele critici.
“Sper că nu se opune SRI-ului CCR, ci ea a considerat că există anumite elemente de neconstituționalitate. Din păcate, s-a creat un vid legislativ și în acest moment operăm pur și simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispoziție . Dar e păcat să nu înțelegem ce înseamnă secolul 21, tehnologia, evoluția sa din punct de vedere al amenințărilor. Există o răspundere și morală undeva în stat în legătură cu securitatea națională a cetățenilor. La momentul în care se va întâmpla o catastrofă, voi ști spre cine să arăt cu degetul“, a afirmat Maior, în ianuarie 2015.
La circa două săptămâni după aceste afirmații, Maior a demisionat de la conducerea SRI. În iunie 2015, el a fost trimis ambasador în SUA.