Nicușor Dan: Firea a umflat bugetul cu 2 miliarde

DE Octavia Constantinescu | 09.06.2019 - 16:35

Deputatul Nicuşor Dan susţine că Primăria Capitalei a supraestimat veniturile la finele lunii aprilie, când a fost aprobat bugetul, iar primarul Gabriela Firea nu prezintă date reale atunci când vorbeşte despre falimentul municipalităţii.

SHARE

„Primăria recunoaşte că a umflat bugetul cu 2 miliarde. La momentul aprobării bugetului Primăriei Capitalei pe 2019 (23 aprilie 2019) am atras atenţia că veniturile sunt mult supradimensionate. Estimarea pentru veniturile proprii ale municipalităţii (toate veniturile mai puţin cotele defalcate din impozitul pe venit), 3,5 miliarde lei, era de 10 ori mai mare decât media veniturilor proprii ale ultimilor trei ani”, transmite deputatul Nicuşor Dan, printr-un comunicat de presă.

Potrivit lui Dan, un document intern al Primăriei Capitalei din iunie 2019 arată că Primăria Municipiului Bucureşti estimează că nu va încasa cel puţin 35% din veniturile estimate, adică cel puţin 2,37 miliarde lei, arată Mediafax.

„Prezentarea de date oficiale, vădit false, reprezintă o bătaie de joc la adresa bucureştenilor. În data de 30 mai Consiliul General a votat, la propunerea primarului, o rectificare bugetară în care reconfirma venituri totale de 6,8 miliarde lei. Peste câteva zile, printr-un document intern se arată că cel puţin 2,37 miliarde lei nu se vor încasa. Nu se cunoştea informaţia asta în 30 mai când s-a rectificat bugetul”, se mai arată în sursa citată.

De asemenea, Nicuşor Dan susţine că Gabriela Firea prezintă o minciună de câteva săptămâni încoace.

„Spune că explicaţia situaţiei financiare dezastruoase a municipalităţii vine din cotele defalcate pe venit, mai mici decât în anii precedenţi. Aşa cum vedem în grafic, Primăria a primit cu doar 0,46 miliarde lei mai puţin în 2019 decât în 2018. Diferenţa până la 2,37 miliarde lei pe care primăria spune că nu le va încasa reprezintă 1,91 miliarde lei. Recunoscând că nu poate încasa 35% din venituri, primăria recunoaşte că a umflat artificial bugetul cu 1,91 miliarde lei.
Singura soluţie pentru evitarea falimentului este o restructurare la sânge a cheltuielilor primăriei. Dacă cheltuielile vor continua în ritmul de până acum, falimentul este inevitabil”, mai arată deputatul.

Precizările vin după ce pimarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că este mai interesată de bugetul Primăriei Bucureştiului şi a celor de sector decât de organizarea unui Congres în partid, susşinând că în prezent toţi se află într-un faliment nedeclarat şi că situaţia va fi discutată cu premierul.

„Eu sunt mult mai preocupată în acest timp de faptul că atât primăria Capitalei şi de sector au un buget mult mai mic, decât cel prognozat. Îmi pare rău că dintre colegii mei primari m-au lăsat să mă bat singură cu ştiţi dumneavoastră cine. Pentru că probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toţi suntem în faliment nedeclarat. În momentul în care nu mai poţi să îţi asiguri funcţionarea, activitatea curentă.”, a declarat Gabriela Firea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te