Nicușor Dan a anunțat 50 de proiecte, de 7 miliarde de euro, pentru București

DE Floricel Mocanu | Actualizat: 05.03.2021 - 18:37
Nicușor Dan a anunțat 50 de proiecte, de 7 miliarde de euro, pentru București

Primarul general a anunțat că a trimis Ministerului Fondurilor Europene o listă de 50 de proiecte, în valoare totală de 7 miliarde de euro, prin care propune investiții masive pentru București, „fără precedent de la Revoluție încoace”.

SHARE

„Am trimis de aceea Ministerului Fondurilor Europene o listă de 50 de proiecte, în valoare totală de 7 miliarde de euro, prin care propunem investiții masive pentru București, fără precedent de la Revoluție încoace.

Vizăm îmbunătățiri majore în domenii-cheie ale Capitalei, care necesită investiții urgente, precum mobilitatea urbană, termoficarea și mediul înconjurător, împreună cu sănătatea, asistența socială, consolidarea clădirilor, dezvoltarea urbanistică”, a anunțat primarul general.

Bani pentru termoficare

Nicușor Dan a menționat că cele mai mari proiecte sunt în domeniul mobilității urbane, al traficului, pentru care propune alocarea a peste 3 miliarde de euro prin PNRR, bani care vor merge în special către construcția metroului de suprafață, modernizarea transportului public (prin extinderea și modernizarea liniilor de tramvai și troleibuz, prin achiziția de noi mijloace de transport în comun, prin creșterea gradului de electrificare a transportului public), dezvoltarea rețelei de piste de biciclete, integrarea componentelor de mobilitate în zona metropolitană.

„Propunem în același timp proiecte de peste 1,1 miliarde de euro pentru îmbunătățirea sistemului de termoficare în București, ceea ce înseamnă modernizarea rețelelor termice primare și secundare, modernizarea punctelor termice, contorizarea inteligentă, dar și digitalizarea sistemului.

Pentru mediul înconjurător am depus o listă de proiecte în valoare de circa 900 de milioane de euro, principalul proiect fiind „Plămâni Verzi pentru București”, prin care vom realiza plantări masive de arbori în Capitală și vom crește puternic suprafețele verzi amenajate.

Avem de asemenea proiecte pentru amenajarea Parcului Natural Văcărești, a zonei Lacul Morii și a salbei de lacuri din nordul orașului, precum și pentru gestionarea deșeurilor și pentru finalizarea Registrului Spațiilor Verzi”, a explicat Nicușor Dan. 

Noi corpuri de spital și creșe

Primarul general a menționat că, în domeniul sănătății, propun investiții în construcția a noi corpuri de spital și clădiri administrative – de pildă la Spitalul Filantropia, Spitalul Prof. Dr. Burghele, Spitalul Sf. Maria, Spitalul Malaxa – dar și să digitalizăm spitalele aflate în subordinea ASSMB.

„Din punct de vedere social, propunem proiecte de circa 200 de milioane de euro, dintre care aș menționa un proiect pentru realizarea de creșe (la care Capitala e deficitară), unul pentru construirea de locuințe sociale pentru persoane vulnerabile, precum și un proiect pentru a asigura la standarde europene serviciile de sprijin pentru victimele violenței domestice.

În ceea ce privește consolidarea clădirilor din București, solicităm prin PNRR circa 130 de milioane de euro, bani care ne vor permite să consolidăm mai multe clădiri-simbol ale Capitalei și să le punem ulterior în valoare din punct de vedere turistic și cultural.

Fac o mențiune specială pentru un proiect la care țin mult, cel numit „Dâmbovița – axa creativă a orașului”, prin care vom propune o amenajare complexă a cursului Dâmboviței de la Lacul Morii și până în zona Bibliotecii Naționale, împreună cu investiții în catalizarea cercetării, inovației și industriilor creative, pentru a profita de avantajul competitiv al Capitalei în domeniul IT”, a precizat Nicușor Dan.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.